Η νόσος των δυτών

Posted on 31 Μαΐου, 2009. Filed under: Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

  • Tου Αλέξη Παπαχελά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/5/2009
  • Eίναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει κανείς στη θέση ενός πολιτικού ηγέτη την ώρα που παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Από τις περιγραφές φίλων και γνωστών που έχουν ζήσει την απίστευτη ένταση του Μεγάρου Μαξίμου σε διαφορετικές περιόδους, αντιλαμβάνομαι πως οι ένοικοί του κινδυνεύουν σε τέτοιες οριακές στιγμές από τα συμπτώματα της «νόσου των δυτών» υπό την πίεση των διλημμάτων, των αντικρουόμενων συμφερόντων και των απρόβλεπτων καταστάσεων και μεγάλων εγωισμών που χειρίζονται κάθε μέρα. Στα «δύσκολα» είναι απολύτως προβλέψιμο πως κλείνεσαι σε έναν ασφυκτικό κλοιό «εμπίστων πλην μετρίων» από τον οποίο κρίνεις τα πάντα με βάση το τι βολεύει και τι όχι.

Ο κ. Καραμανλής μοιάζει τώρα να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αν η διαφορά την επόμενη Κυριακή είναι μικρότερη των 3 – 4 μονάδων, το πιθανότερο είναι να πάει σε εκλογές έως τον Οκτώβριο. Η λογική είναι απλή: η διαφορά αυτή «παλεύεται», το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να ξαναμπεί σε μια περίοδο εσωστρέφειας και διενέξεων και μέχρι το φθινόπωρο δεν θα έχουν ληφθεί αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα ούτε και θα έχει ξεδιπλωθεί εντελώς ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης. Αν πάλι η διαφορά είναι μεγαλύτερη, τότε θα ακολουθηθεί η γραμμή «βλέποντας και κάνοντας». Σ’ αυτήν την εξίσωση λείπει βεβαίως ένα στοιχείο: το πότε θα πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει το πανθομολογούμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας.

Ορισμένα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως τα μέτρα έπρεπε να έχουν ήδη ανακοινωθεί, πριν από τις ευρωεκλογές. Κατά την άποψή τους, μπορεί αυτό να οδηγούσε σε αύξηση της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδεχομένως και να λειτουργούσε ευεργετικά για τη Ν. Δ. Πρώτα απ’ όλα, σε περίπτωση σημαντικής ήττας ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί πως «εντάξει με τιμωρήσατε, αλλά εγώ έκανα το καθήκον μου». Θα ήταν παράλληλα μια ουσιαστική και τονωτική ένεση στο ιδεολόγημα της υστεροφημίας του που δεν μπορεί να μην τον απασχολεί. Ταυτόχρονα όμως θα έβαζε και τους κεντρώους, μετακινούμενους ψηφοφόρους σε ουσιαστικό δίλημμα. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν έχουν πεισθεί από τον κ. Παπανδρέου, αλλά έχουν πραγματικά βαρεθεί να ακούνε την ίδια κασέτα περί μεταρρυθμίσεων όταν συνειδητοποιούν πως όλες οι μεγάλες τομές που όντως νομοθέτησε η κυβέρνηση έχουν κυριολεκτικά μείνει στα χαρτιά, από τον νόμο για την παιδεία και τη συγχώνευση των ασφαλιστικών Ταμείων, μέχρι την πρόσφατη συγχώνευση φορέων που θα αφήσει… αθικτο το προσωπικό.

Ο κ. Καραμανλής προτίμησε την κλασική μέθοδο της εκλογικής σιγουριάς. Είναι περίεργο, γιατί η μεγάλη του δύναμη προερχόταν πάντοτε από την εικόνα που προέβαλλε πως δεν τον ενδιέφερε και πολύ η καρέκλα του πρωθυπουργού. Είναι όμως προφανές πως οι άνθρωποι που προτιμά να ακούει όταν κλείνει η πόρτα και φεύγει ο ευρύτερος κύκλος είναι οι άνθρωποι που λατρεύουν με πάθος τις καρέκλες τους και φοβούνται μην τις χάσουν.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει την επόμενη Κυριακή. Το βέβαιο είναι πως δεν εκδηλώνεται κανένα συγκλονιστικό ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και πως ο κ. Καραμανλής «μιλάει» πιο πολύ στον μέσο ψηφοφόρο σε σχέση με τον κ. Παπανδρέου. Από την άλλη, η δυσαρέσκεια ενός μεσαίου χώρου είναι μεγάλη και λείπει το διακύβευμα που θα κάνει κάποιον μη κομματικό ψηφοφόρο να ψηφίσει για μια ακόμη φορά την Ν. Δ. Το κρίμα είναι πως δεν μπορούμε να αποφασίσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα. Ο ένας μας λέει πάλι «ψηφίστε με ξανά και θα δείτε πως θα αλλάξω τρόπο διακυβέρνησης» και ο άλλος έχει πεισθεί πως «όσο λιγότερο σαφής και συγκεκριμένος είναι τόσο το καλύτερο».

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: