Το «κρίσιμο άλμα» του κ. Παπανδρέου

Posted on 31 Μαΐου, 2009. Filed under: ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου Γιώργος, Πολιτική |

  • Toυ Σταμου Zουλα, η καθημερινη, 31/5/2009
  • Η κατηγορία των μη φανατικών και ψύχραιμων ψηφοφόρων επιβεβαιώνει προεκλογικώς (και για τρίτη φορά) την προσωπική υπεροχή του κ. Κώστα Καραμανλή έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Το συμπέρασμα αυτό αποκόμισαν όσοι παρακολούθησαν απροκατάληπτα τόσο τις κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις των δύο πολιτικών αρχηγών, όσο και την εμφάνισή τους στην τηλεμαχία της Πέμπτης. Τούτο προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, διότι ο αρχηγός της Ν.Δ. «μάχεται» τώρα αμυνόμενος και -συχνά- απολογούμενος, με τον αντίπαλό του επιτιθέμενο και εγκαλούντα. Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η υπεροχή αυτή του σημερινού πρωθυπουργού μπορεί να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν -το αργότερο- μετά εννέα μήνες.

Φυσικά, θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία ένα κόμμα να κερδίσει και τρίτη εκλογική μάχη, κυρίως απολογούμενο για τα όσα μεγαλεπήβολα επαγγέλθηκε και δεν μπόρεσε να επιτύχει στις δύο που προηγήθησαν. Εξ ίσου, όμως, πρωτοφανές θα είναι να χάσει ένα κόμμα και τρίτη- κατά σειρά- εκλογική μάχη, αντιμετωπίζοντας «τη χειρότερη κατά την τελευταία 35ετία κυβέρνηση». Επειδή τα απίθανα δεν προβλέπονται, ας σταθούμε στα πιθανά και περίπου προβλέψιμα. Η ηγετική υπεροχή του κ. Καραμανλή είναι βέβαιον ότι δεν είναι ικανή να ανατρέψει τον καταγραφόμενο υπέρ του ΠΑΣΟΚ συσχετισμό δυνάμεων. Απαιτείται μια κομματική και κυβερνητική αναγέννηση, η οποία είναι σχεδόν αδύνατον να συντελεστεί στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Στηριζόμενος, όμως, στην ηγετική του ισχύ, ο αρχηγός της Ν. Δ. είναι πιθανόν να επιχειρήσει προεκλογικά την… «επανίδρυση» του κόμματός του. Δηλαδή να ανανεώσει, από σχεδόν μηδενική βάση, τους εκλογικούς συνδυασμούς της Ν. Δ., αποκλείοντας τα «αμαρτήσαντα» στελέχη του, αλλά και όσα έχουν απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μια τέτοια κίνηση ασφαλώς θα συλλειτουργούσε με τη διαπιστούμενη ηγετική μειονεξία του κ. Παπανδρέου, έχοντας ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της ψαλίδας της μεταξύ των δύο κομμάτων διαφοράς και την απομάκρυνση του ενδεχομένου αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω πιθανά και προβλέψιμα μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με… απρόβλεπτες εξελίξεις. Oσοι παρακολουθούν από μέσα τα πολιτικά δρώμενα γνωρίζουν πως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την ευφορία της διαφοράς 5 ή 6 μονάδων. Αντίθετα, διατείνονται ότι με άλλον αρχηγό το κόμμα τους θα είχε προ πολλού φθάσει την υπεροχή του σε διψήφιο νούμερο. Την ίδια άποψη έχουν και σημαίνοντες εξωκομματικοί παράγοντες, οι οποίοι σαφώς θα προτιμούσαν μια άλλη ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Και τούτο όχι για να προωθήσουν κάποιον «ευνοούμενό τους», αλλά κυρίως για να ανατρέψουν την ηγετική επικυριαρχία του κ. Καραμανλή, την οποία -καλώς ή κακώς- αποδίδουν σε αντίστοιχη μειονεξία του κ. Παπανδρέου.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως ο πήχυς για τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί στην επίτευξη αυτοδυναμίας. Η δυνατότητα αυτή θα δοκιμαστεί και θα κριθεί μόνον με ένα άλμα: το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον πρέπει να αγγίξει την αυτοδυναμία, προσβλέποντας στην επιβεβαίωσή της με μια δεύτερη αναμέτρηση, που πιθανότατα θα επακολουθήσει, έχοντας και την πριμοδότηση των επιπλέον δέκα βουλευτών του νέου εκλογικού νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα σπουδαία έπονται. Αφορούν δε πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου…

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: