Η εχεμύθεια των μικρών

Posted on 5 Ιουνίου, 2009. Filed under: Διαφθορά, Ελλάδα, Οικονομία |

  • Tου Mπαμπη Παπαδημητριου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5/6/2009
  • Η δεκαετία 1990 ήταν ίσως από τις χειρότερες περιόδους του ελληνικού κράτους. Η επιτυχής προετοιμασία εισόδου μας στο ευρώ δεν απέτρεψε την περαιτέρω καταστροφή του κράτους. Η υφέρπουσα, περιστασιακή και πάντως διαφθορά «υψηλών κύκλων», επεκτάθηκε σε όλα τα στρώματα της διοίκησης, ενσωματώθηκε πλήρως από τα κόμματα και, τελικώς, κατέστη «θεσμική» σε όλες πρακτικώς τις σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μιας ορισμένης επιχειρηματικότητας που απομυζεί τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό που δοκίμως ονομάστηκε διαπλοκή. Οι βρώμικες υποθέσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται σήμερα η πρακτική με την οποία αποσπούσε δημόσια συμβόλαια η Siemens, αποδεικνύουν πόσο δίκαιο είχαν όσοι από τότε επέμεναν στην ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας και καλύτερου ελέγχου.

Η αγορά τηλεπικοινωνιών ήταν ο κύριος τροφοδότης μηχανισμός για τη διαφθορά του ελληνικού κράτους. Οδηγός και ταυτόχρονα μπούσουλας για όλους τους άλλους τομείς: κατασκευές και έργα του 2004, «εκσυγχρονισμός» του ΟΣΕ, συμβόλαια μηχανοργάνωσης Δημοσίου και διαχείριση ειδικών προϊόντων. Τα κόμματα, όχι υποχρεωτικώς μόνον τα δύο μεγάλα, έχουν τα χέρια τους λερωμένα με όσα συνέβησαν όλη αυτή την περίοδο. Επειδή γνώριζαν και γνωρίζουν τα περισσότερα και εύκολα μπορούσαν να φανταστούν τα υπόλοιπα. Επειδή ποτέ δεν βοήθησαν ούτε τη δημοσιογραφική ούτε τη δικαστική έρευνα. Επειδή ποτέ δεν καθάρισαν μπροστά στην πόρτα τους και επειδή δέχθηκαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τη βρωμιά των δικών τους «ανθρώπων». Δικαίως οι υποψιασμένοι, αλλά και, για τον λόγο αυτό, συνυπεύθυνοι πολίτες έχουν σιχαθεί όσα βλέπουν και όσα άλλα δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν.

Οι «απλοί» πολίτες, που ενδεχομένως έχουν υποπέσει στο αμάρτημα της διαφθοράς όχι μόνον των άλλων αφού και οι ίδιοι έχουν βάλει στην άκρη κάτι για την «πάρτη τους», επιδιώκουν τώρα να κρυφτούν μέχρι να περάσει η δικαστική «μπόρα». Αλλά και τα «αρμόδια» στελέχη της εταιρείας, που έκαναν τις απαραίτητες συνεννοήσεις για όλα τούτα, επιδιώκουν να πέσουν στα μαλακά. Γιατί όμως φοβούνται οι πολιτικοί, αφού οι ενδεχόμενες αμαρτίες τους έχουν πλέον παραγραφεί, ελέω νόμου περί «ευθύνης» υπουργών; Απολύτως δικαιολογημένα φοβούνται: αν κάποιοι που συμμετείχαν, κάποια στιγμή, σε κάποιο κανάλι αυτών των κυκλωμάτων αμοιβαίας διαφθοράς, ανοίξει τελικά το στόμα του και το κάνουν μάλιστα μπροστά σε εκείνους που δεν πρέπει, δηλαδή την κοινή γνώμη ή ένα «πραγματικό» δικαστήριο, θα χρειαστεί να εξαφανιστούν από προσώπου γης, δύο τουλάχιστον γενιές κομματικών στελεχών.

Η απειλή αυτή ήταν πάντοτε τόσο μεγάλη, ώστε να ισχύει ό,τι και με τις πολύ μεγάλες τράπεζες που τελικώς το σύστημα σπεύδει να τις διασώσει, με όποιο κόστος. Σύμπας ο πολιτικός κόσμος δίνει την εντύπωση ότι κάνει ακριβώς αυτό: μια τόσο μεγάλη βλάβη στο σύστημα αποχέτευσης του συστήματος δεν θα ωφελήσει κανέναν τελικώς, μοιάζουν να λένε. Είναι χαρακτηριστική η σιωπή των συνδικαλιστών, αλλά και όσων άλλων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανασκόπηση της αλήθειας για όσα έχουν συμβεί στην περίοδο 1983-2003 σε ό,τι αφορά τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό του ΟΤΕ, των ενόπλων δυνάμεων και ίσως και ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών που και αυτές υφίστανται ανορθόδοξες τιμολογήσεις, χωρίς πάντως να χρειάζεται για τον λόγο αυτόν να πληρώσουν τους πολιτικούς. Φαντασθείτε να ψάξει κανείς και άλλους τομείς. Οπως, για παράδειγμα, την Ολυμπιακή, η εξαγορά της οποίας από τον όμιλο Βγενόπουλου προξενεί λήθη και ένα τελευταίο (;) καπέλο για τον φορολογούμενο.

Το συμπέρασμα είναι μάλλον απλό: όταν, όπου και για όσο καιρό, το κράτος (άρα οι πολιτικοί) ελέγχει σχεδόν μονοπωλιακά τομείς τεράστιου οικονομικού ενδιαφέροντος, τόσο οι δεσμοί χρήματος μεταξύ μπίζνας και πολιτικής θα εξυφαίνουν το δίχτυ που κρατά τη χώρα σε μια πανάκριβη, αλλά υποβαθμισμένη οικονομία. Και άλλο τόσο θα λείπουν από το κοινωνικό κράτος, πολλαπλάσια ποσά όσων φαίνεται να βάζουν στο πορτοφόλι τους οι διεφθαρμένοι πολιτικοί «μας» και οι μικροί συνεργάτες «τους», των οποίων η εχεμύθεια απειλείται!

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: