Ο πιο επικίνδυνος σύμβουλος

Posted on 16 Ιουνίου, 2009. Filed under: Ευρωεκλογές, Πολιτική |

Tου Κωστα Καλλιτση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/6/2009

Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν πεσμένη στα έδαφος υπό το βάρος μιας (στρατηγικής…) εκλογικής ήττας, με πλήρη σύγχυση, σπαρασσόμενη από εσωτερικές αντιθέσεις, με αμφισβητούμενη την ηγεσία της τόσο από στελέχη όσο και από εξωθεσμικούς «βαρώνους» της παράταξής της. Εσωκομματική αντιπολίτευση (αυτό το ενδημικό φαινόμενο στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, που έφθασε σε παροξυσμό κατά τη διακυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και, μετέπειτα, στη διακυβέρνηση Κ. Σημίτη) δεν υπήρχε. Κοινωνική αντίθεση, ανύπαρκτη. Αντιθέτως, ήταν γενικευμένες οι μεγάλες προσδοκίες (και) από πολίτες μακράν της παράταξης της Ν. Δ.

Η Ελλάδα έδειχνε ως αν επρόκειτο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Εχοντας διαλύσει την οργανωμένη τρομοκρατία (17Ν), διαθέτοντας την ασφάλεια του ευρώ και έχοντας κερδίσει ένα πολύτιμο διαβατήριο από την Ολυμπιάδα 2004, ήταν αισιόδοξη για τα επόμενα βήματα και σίγουρη για την πάταξη διαφθοράς και «νταβατζήδων». Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν ανθηρό, άφθονη ρευστότητα περιέτρεχε τον πλανήτη αναζητώντας κερδοφόρες τοποθετήσεις, μοίραζε χαμόγελα στις αγορές όλου του κόσμου και «μας έκλεινε το μάτι»: Ο κοινωνικός πλούτος που είχε δημιουργηθεί, φαινόταν ως μαθηματικώς βέβαιον ότι θα αυξανόταν.

Η πορεία διέψευσε τις προσδοκίες. Εξαιτίας της απουσίας στρατηγικής, εύκολα επικράτησε η αντίληψη ότι τα προβλήματα δεν λύνονται, ότι η Ελλάδα ζούσε και θα ζει με αυτά. Η κυβερνητική δράση παραχώρησε τη θέση στη νωχελική απόλαυση της εξουσίας και αυτή, με τη σειρά της, στο άγχος για τη διατήρηση της εξουσίας. Το εκλογικό άγχος.

Είναι εντυπωσιακό, πώς η πολιτική δράση εκτοπίστηκε από την αέναη αναζήτηση «μαγικού χρόνου» για εκλογές και η πολιτική συζήτηση από την ατέρμονη εκλογολογία. Για πρώτη φορά, η πρόταση για πρόωρες εκλογές διατυπώθηκε λίγο μετά την Ολυμπιάδα 2004, ως αντίδραση στο «χαμένο πρώτο 6μηνο». Η πρόταση επανήλθε από συνεργάτες του πρωθυπουργού, ως εκδήλωση άγχους για την «χαμένη πρώτη διετία», με βάση την θεωρία «2+4» (εκλογές στη 2ετία, εξασφάλιση νέας 4ετίας). Η ιδέα περί πρόωρων εκλογών επανήλθε από συνεργάτες του πρωθυπουργού που δήλωναν ότι είχε τελειώσει η κυβερνητική ατζέντα και μόνο ζημιά θα είχαν αν περίμεναν τις εκλογές το 2008. Τελικά, προκηρύχθηκαν εκλογές στις 16.9.2007 για να… καταρτισθεί προϋπολογισμός του 2008 -ο οποίος έπεσε έξω. Η συζήτηση περί πρόωρων επανήλθε, στη διάρκεια του 2008 και στα τέλη του οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζητούσαν την χρυσή στιγμή για πρόωρες εκλογές -όταν η δημοσκοπική ψαλίδα θα έκλεινε στις 2,5 μονάδες. Η ψαλίδα δεν έκλεισε κι έτσι οι εκλογές τον Απρίλιο απερρίφθησαν, στη συνέχεια απερρίφθη η διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τώρα, στο Μαξίμου συζητείται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Αλλοι θα εύχονται να γίνουν, άλλοι θα το απεύχονται. Ολοι, όμως, θα ευχόμασταν η κυβέρνηση να απεξαρτηθεί από το εκλογικό άγχος. Αποδεδειγμένα προκαλεί παράλυση. Επιπλέον, για μια κυβέρνηση που υπέστη εκλογική ήττα και διαθέτει ασθενή κοινοβουλευτική βάση, είναι επικίνδυνος σύμβουλος. Μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρά ψηφοθηρικά τεχνάσματα, σε τυχοδιωκτικές πρακτικές που θα τραυματίσουν κρίσιμους θεσμούς και τέλος (όχι λιγότερο σημαντικό…) σε ακραίο ενδοτισμό απέναντι στις αξιώσεις της διαπλοκής. Για το κοινό καλό, αυτά πρέπει να αποφευχθούν.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: