Συμπόρευση προς την εξουσία

Posted on 18 Ιουνίου, 2009. Filed under: Μπακογιάννη Ντόρα, Νέα Δημοκρατία, Σαμαράς Αντώνης |

  • Tου Αθανασιου Eλλις, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/6/2009

Tα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα φέρουν τον υπουργό Πολιτισμού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα είναι η πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, πριν από 16 χρόνια, αλλά και την ατυχή απόπειρα «υπέρβασης» με την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης, που ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του δημόσιου βίου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά.

Παρά την απόπειρα που κατέβαλε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να ταυτιστεί με τον μεσαίο χώρο, η αδιάλλακτη στάση που υιοθέτησε στο Σκοπιανό τον καθιστά ελκυστική επιλογή για τους οπαδούς της λαϊκής Δεξιάς που αποσκίρτησαν προς τον ΛΑΟΣ. Η η παρουσία του μπορεί να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για τη Ν.Δ. και να συμβάλει στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς πιστώνεται μια προσωπική συμπεριφορά που δεν προκαλεί, ενώ σε μια εποχή όπου ο πρωθυπουργός μιλά για την ανάγκη περιορισμού των δαπανών, στον τομέα ευθύνης του ο υπουργός Πολιτισμού έκανε τα λόγια πράξη, μειώνοντας από έξι σε τρία εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό της τελετής των εγκαινίων. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε πολύ προσεκτικός, γνωρίζοντας ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ. το φθινόπωρο του ’93 εξακολουθεί να σκιάζει την εικόνα του στους οπαδούς της κεντροδεξιάς παράταξης. Η επιστροφή του υλοποιήθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Αρχισε με την Ευρωβουλή, ακολούθησε η Βουλή των Ελλήνων, και στη συνέχεια η υπουργοποίηση.

Εάν ο Κώστας Καραμανλής χάσει τις εκλογές και επιλέξει να αποχωρήσει, το επόμενο βήμα για τη Ν.Δ. είναι η αποκατάσταση των σχέσεων του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Οι «έχθρες» του παρελθόντος δεν εξυπηρετούν κανέναν από τους δύο. Αυτό ισχύει, φυσικά, και για την υπουργό Εξωτερικών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απώλεσε την πρωθυπουργία και ίσως δικαιολογείται να μην τον συγχωρεί. Η κόρη του είναι μια ανεξάρτητη πολιτική οντότητα που αντιλαμβάνεται ότι οι συμβιβασμοί είναι μέρος της πολιτικής.

Σαμαράς και Μπακογιάννη έχουν δικό τους πολιτικό στίγμα, εκφράζουν εσωκομματικές τάσεις και είναι «καταδικασμένοι» να συνυπάρξουν, εάν θέλουν να ασκήσουν εξουσία στη μετά Καραμανλή εποχή. Ο Γιώργος Σουφλιάς θα αποτελούσε μόνο μια προσωρινή μεταβατική λύση και μάλλον προσβλέπει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το κομμάτι του κόμματος αλλά και της κοινωνίας στο οποίο απευθύνεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη επιλέξει την Ντόρα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έχει συνάψει άτυπη συμφωνία με την υπουργό Εξωτερικών για την «επόμενη ημέρα». Ο Κώστας Καραμανλής αναγνωρίζει τις ικανότητές της, εκτιμά τη στήριξη που του παρέσχε καθόλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και σε αντίθεση με πολλούς συνεργάτες του, ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να τον διαδεχθεί η κ. Μπακογιάννη. Ομως, δείχνει αποφασισμένος να μη διαπράξει το σφάλμα του Κώστα Σημίτη παραδίδοντας «δαχτυλίδι» διαδοχής. Θα δρομολογήσει τις εξελίξεις μέσα από ένα συνέδριο και θα παραμείνει εγγυητής της ενότητας, όπως οφείλει να πράξει ως ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί δεδομένη τη μελλοντική αναρρίχησή της στην ηγεσία της Ν.Δ. Στη σημερινή συγκυρία, όπου η Ν.Δ. αιμορραγεί «προς τα δεξιά», το εγχείρημα δεν θα είναι τόσο εύκολο. Το ερώτημα στη μετά Καραμανλή εποχή είναι κατά πόσον θα μπορέσουν να συνυπάρξουν η φιλελεύθερη κεντρώα συνιστώσα με την πατριωτική δεξιά. Υπό αυτό το πρίσμα, και παρά την εκατέρωθεν καχυποψία, Μπακογιάννη και Σαμαράς πρέπει να αναζητήσουν κοινό τόπο, και όχι να αναλωθούν σε απόπειρες αλληλοεξόντωσης που θα βλάψουν και τους δύο. Η απόφαση της συμπόρευσης είναι δύσκολη, αλλά θα αποτρέψει ενδεχόμενη διάσπαση της Ν.Δ. που θα οδηγούσε σε ποικίλες «ανακατατάξεις» και θα δημιουργούσε ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό. Εκτός εάν μερικοί επενδύουν σε αυτήν την εξέλιξη…

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: