Ν.Δ., τα δύο σενάρια της επόμενης ημέρας

Posted on 23 Ιουνίου, 2009. Filed under: Καραμανλής Κώστας, Νέα Δημοκρατία, Πολιτική |

  • Αντικρουόμενες εισηγήσεις για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών
  • Της Ελλης Τριανταφυλλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/6/2009

Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει ο Κ. Καραμανλής τα χαρτιά σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του, αν και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έβαλε φρένο στη συζήτηση περί ανασχηματισμού και θεαματικών αλλαγών, καθώς και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος αναπτύσσονται δύο σχολές σκέψης για την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν. Η πρώτη προκρίνει ως πολιτικά ορθή την προσπάθεια εξάντλησης της τετραετίας και –σε κάθε περίπτωση– τη μετακύλιση της ευθύνης των εκλογών τον προσεχή Μάρτιο στο ΠΑΣΟΚ. Οι θιασώτες του συγκεκριμένου σεναρίου πιστεύουν πως οι όποιες αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα θα πρέπει να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, καθώς εάν γίνουν τώρα, μέχρι τότε θα έχουν «απορροφηθεί». Εκτιμούν, δε, ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση θα κριθεί από τα αποτελέσματα των δράσεών της.

  • Θα «ξεφουσκώσει» ο ΛΑΟΣ

Το βασικό σκεπτικό των υποστηρικτών τής παραπάνω πολιτικής αντίληψης στηρίζεται στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της συγκυρίας. Λένε, δηλαδή, τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αποφύγει τις βιαστικές κινήσεις και να επικεντρώσει την προσπάθεια στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ότι το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά για τη Ν.Δ. αν επιμείνει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην πολιτική της. Επίσης, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως μέχρι την άνοιξη ο ΛΑΟΣ θα έχει «ξεφουσκώσει», όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ – ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις των αρμοδίων στελεχών για θεαματική αλλαγή του κέντρου της Αθήνας τους επόμενους μήνες, αλλά και ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα εισπράξει σημαντικό πολιτικό κόστος προακαλώντας εθνικές εκλογές με όχημα την επανεκλογή του κ. Παπούλια, ειδικά εάν δεν διαφαίνεται ως ορατός ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Ορισμένοι, μάλιστα, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ορίζοντα εκλογών το 2011. Εξ ου και η πρόσφατη παρέμβασή του για τους Βατοπεδινούς και τον Γιάννη Μανώλη, η οποία είχε στόχο να αποκλιμακωθεί η εσωτερική ένταση στη Νέα Δημοκρατία και να διασφαλιστεί ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος στον πρωθυπουργό για την ανάταξη της εικόνας του κόμματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως και οι κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος κ.ά., εκτιμούν ακόμη ότι τυχόν πρόωρη προσφυγή στη διάρκεια οικονομικής κρίσης –και χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης– θα αποδοκιμαστεί έντονα από τους πολίτες. Εκεί που διαφωνούν, είναι στον χρόνο ανάληψης των πρωτοβουλιών αλλά και στην έκτασή τους.

  • Η άλλη άποψη

Στην αντίπερα όχθη, άλλοι υπουργοί καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο κ. Γιάννης Λούλης κ.ά., φέρονται να εισηγούνται εκλογές τον Σεπτέμβριο, κρίνοντας ότι παρά τη βεβαρημένη συγκυρία, η μάχη μπορεί να κερδηθεί. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου εκτιμούν ότι υπό συνθήκες έντονης πολιτικής πόλωσης, τα ποσοστά του ΛΑΟΣ θα υποχωρήσουν – ιδιαίτερα, μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν στην πράξη οι δεσμεύσεις των αρμοδίων για θεαματική αλλαγή της εικόνας του κέντρου της Αθήνας μέσα στο καλοκαίρι. Αντιστοίχως, πολλά κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι παρά την καταφανή νίκη που πέτυχε, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής σοβαρή δυναμική νίκης, καθώς επενδύει σχεδόν αποκλειστικά στα προβλήματα και στις αδυναμίες της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, λόγω των περιορισμένων ποσοστών που έλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να αντλήσει σημαντική δύναμη από την Αριστερά, σε αντίθεση από τη Ν.Δ., που μπορεί να επανακτήσει μέρος των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και του Στέλιου Παπαθεμελή. Η παραπάνω συλλογιστική ενισχύεται και με την ανθεκτικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει το ηγετικό προφίλ του Κ. Καραμανλή, αφού όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στις εθνικές εκλογές, το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου» θα έχει μεγαλύτερη επίδραση από εκείνη που είχε στις ευρωεκλογές.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον προτείνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα εσωτερικά προβλήματα, που είναι σαφές πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.

  • Εγγυητής της ενότητας

Οι υποστηρικτές του παραπάνω σεναρίου θεωρούν ότι θα πρέπει να στηθούν κάλπες ακόμη κι αν είναι πιθανή μια εκλογική ήττα, διότι όπως λένε, η Ν.Δ. θα εξέλθει με λιγότερες απώλειες από εκείνες που θα έχει μετά έναν δύσκολο και εν πολλοίς απρόβλεπτο χειμώνα. Οσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές το αργότερο για τα τέλη Σεπτεμβρίου, επιπλέον φρονούν ότι ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει νίκη και αυτοδυναμία, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ανέφελη για τον νικητή της κάλπης, ο οποίος θα κληθεί να λάβει όλα τα δυσάρεστα μέτρα. Κάποιοι από εκείνους που επιμένουν στον προαναφερθέντα χειρισμό, αναδεικνύουν ακομη μία παράμετρο: την παραμονή του Κ. Καραμανλή στο τιμόνι της Ν.Δ. και την επομένη μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας. «Μόνο ο Καραμανλής μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ν.Δ.», λένε. Εκτιμούν, δε, πως τότε ο αρχηγός της Ν.Δ. θα έχει όλη την άνεση να εξυγιάνει και να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία σε εύθετο χρόνο.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ακούει και δεν μιλάει. Αλλωστε, γνωρίζει ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπότε θα κληθεί να πάρει οριστικές αποφάσεις, μεσολαβεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα. Από τα γεγονότα (βλ. πυρκαγιές) που θα μεσολαβήσουν ή δεν θα μεσολαβήσουν και, κυρίως, από τον τρόπο που η κυβέρνηση θα τα διαχειριστεί, αν προκύψουν, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πλευρά που θα γείρει η πολιτική ζυγαριά.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: