Αχτίδες διαφάνειας

Posted on Ιουλίου 9, 2009. Filed under: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Πολιτική |

Aπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας που κατεγράφη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν σε κινήσεις που αποσκοπούν μεν σε επικοινωνιακά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν σε κάποιες αχτίδες διαφάνειας να αγγίξουν τον πολιτικό βίο της χώρας. Προτάσεις που κατατίθενται και από τα δυο κόμματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης δείχνουν μάλλον ενθαρρυντικές.

Στις 7 Ιουνίου ο λαός διεμήνυσε με το ισχυρότερο εργαλείο που του προσφέρει το δημοκρατικό πολίτευμα, την ελεύθερη διαχείριση της ψήφου του, την απέχθειά του για όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή. Το μισό σχεδόν εκλογικό Σώμα επέλεξε να μην ψηφίσει, ενώ άλλη μια, και ίσως πιο ηχηρή, ανάγνωση της συμπεριφοράς των πολιτών την ημέρα των εκλογών είναι ότι το 60% από αυτούς δεν ψήφισαν κανένα από τα πέντε κόμματα που σήμερα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Τα μηνύματα, λοιπόν, αφορούν όλους.

Σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 η Ν.Δ. είδε την απήχησή της στην κοινωνία να καταρρέει, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, παρότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση και όφειλε να εισπράξει την υπαρκτή και αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία, πέτυχε μεν μια σαφή νίκη, αλλά έχασε 700 χιλιάδες ψήφους σε διάστημα μόλις 21 μηνών.

Μπροστά στην αντίδραση της κοινωνίας τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται σήμερα να συναντηθούν σε μερικές αυτονόητες θεσμικές τομές προς όφελος της χώρας, αλλά και των ιδίων. Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι αναγκαία και το αντιλαμβάνονται οι πάντες. Αποτελεί παραλογισμό σε μια Βουλή που λειτουργεί κομματικά να καλείται η εκάστοτε πλειοψηφία να αποφανθεί εάν όσα έπραξαν τα μέλη της είναι νόμιμα. Είναι προφανές ότι ένας ανεξάρτητος θεσμός όπως η δικαιοσύνη θα πρέπει να κρίνει και να αποφασίζει εάν συντρέχουν λόγοι παραπομπής πολιτικών προσώπων.

Η κοινή γνώμη απαιτεί τολμηρά μέτρα υπέρ της διαφάνειας. Οι σκεπτόμενοι κεντρώοι ψηφοφόροι, οι οποίοι συνήθως κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, βρίσκουν λογική την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ευνοϊκή μεταχείριση, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ακόμη και παροχή αμνηστίας, σε κατηγορούμενους που θα δώσουν στοιχεία για μεγάλα σκάνδαλα. Προς το παρόν η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη, αλλά οφείλει να εργασθεί με το ΠΑΣΟΚ για την τελική διαμόρφωση ενός δίκαιου νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει την εξιχνίαση των υποθέσεων. Σε ανάλογο πνεύμα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση, και κοινή επεξεργασία της πρότασης της Ν.Δ. για τη δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων που επίσης ενισχύει τη διαφάνεια.

Ταυτόχρονα, σε αυτή την κρίσιμη καμπή η Δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργήσει ως πυλώνας ανεξαρτησίας, αμεροληψίας, και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς. Υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη η ευρεία αποδοχή των τελευταίων επιλογών της κυβέρνησης για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Ολοι υπογραμμίζουν το ήθος και την άψογη νομική κατάρτιση του προέδρου του Αρείου Πάγου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη σκιά της σκανδαλολογίας, και υπό το βάρος της αποχής του μισού εκλογικού Σώματος από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι πολιτικοί αρχηγοί που θα προωθήσουν άμεσα μέτρα τα οποία θα αφαιρούν τον μανδύα αυτοπροστασίας των πολιτικών, και θα ρίχνουν άπλετο φως στη χρηματοδότηση των κομμάτων, θα βελτιώσουν την εικόνα τους στην κοινή γνώμη, και θα συμβάλλουν στη θωράκιση της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να στηρίξουν και όχι να υπονομεύσουν τη Δικαιοσύνη η οποία καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε ένα διάτρητο πολιτικό σκηνικό.

  • Tου Αθανασιου Ελλις, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 9 Iουλίου 2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: