Κάτω από τα σκουπίδια

Posted on Ιουλίου 10, 2009. Filed under: Περιβάλλον |

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/7/2009

Παλαιότερα, σπουδαίο αξεσουάρ για μια μοντέρνα κουζίνα ήταν ο «σκουπιδοφάγος». Η νοικοκυρά (και ο νοικοκύρης) ξεχώριζε τα προς καταστροφή και προχωρούσε στην εκνευριστική (λόγω θορύβου) διαδικασία. Ακόμη πιο παλιά, στο άκουσμα του παλιατζή, οι νοικοκύρηδες έδιναν ένα παλιό αντικείμενο, όταν τη θέση έπαιρνε το μοντέρνο «κομμάτι» της νέας καταναλωτικής μας κοινωνίας. Το ίδιο παλιά, οι τεχνίτες και άλλοι μικροεργολάβοι, όταν αναλάμβαναν μια δουλειά υπολόγιζαν χωριστά το κόστος των μπάζων και των άλλων σκουπιδιών που δημιουργεί οποιαδήποτε κατασκευή.

Τα οργανωμένα, προοδευμένα και έξυπνα κράτη δημιούργησαν κυρίως κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ολοένα και καλύτερες υποδομές για την επεξεργασία των σκουπιδιών μας. Μάλιστα, εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε τα κράτη μεταξύ εκείνων, που πετούν τα σκουπίδια τους χωρίς καμιά επεξεργασία σε σκουπιδότοπους και στα άλλα, που επεξεργάζονται τα απορρίμματα με τρόπο φιλικό προς την υγιεινή (ιδιαίτερα στις πόλεις) το περιβάλλον (ειδικά σε ό,τι αφορά την απόρριψη) και την οικονομία (κυρίως όταν υπάρχουν δυνατότητες ανακύκλωσης υλικών). Η χώρα μας, κάτοικοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες, επιμένει να αυτοκατατάσσεται μεταξύ των ολιγότερο αναπτυγμένων κρατών.

Κύρια δουλειά των τοπικών αρχόντων (δηλαδή οι τοπικοί πολιτικάντηδες) είναι να μαζέψουν τα σκουπίδια των δημοτών. Και μαζί, να φροντίζουν ευρύτερα την καθαριότητα και ευταξία της πόλης. Είναι προφανές ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει αποτύχει στο κύριο έργο του. Οι δήμαρχοι, τους οποίους πληρώνουμε πανάκριβα, αδιαφορούν αν τα σκουπίδια θα καταλήξουν να ρυπαίνουν ροές υπόγειων υδάτων (πολύ συχνά και εκείνων που πίνουν κάποιοι πληθυσμοί ή χρησιμοποιούνται για το πότισμα τροφίμων για ευρύτερους πληθυσμούς). Οι δήμαρχοι (και κοινοτάρχες) αδιαφορούν αν με τις παράνομες χωματερές τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι και οι δημότες τους μολύνουν τον τόπο, καίνε τα δάση και απαξιώνουν το τουριστικό προϊόν, προκαλώντας βλάβη σε όλους μας. Οι δήμαρχοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα κτηματικά, επιχειρηματικά ή απλώς «αισθητικά» συμφέροντα ορισμένων δημοτών τους, αδιαφορώντας ότι λύσεις σε θέματα σκουπιδιών, ύδρευσης, συγκοινωνιών και άλλα παρόμοια, υπάρχουν μόνον σε συλλογικό επίπεδο.

Ισάξια όμως μοιράζονται τη συγκεκριμένη ευθύνη, οι πολιτικοί της κεντρικής σκηνής. Η κυβέρνηση έχει την εποπτεία στις συνθήκες καταστροφής του περιβάλλοντος. Αν υπήρχε υπουργείο Περιβάλλοντος θα περιμέναμε να πιέζει αποτελεσματικά για την χωροταξία χώρων επεξεργασίας σκουπιδιών, όσο πιο κοντά γίνεται στην πηγή τους και με διαδικασίες εξαιρετικώς επείγουσες. Θα είχε φροντίσει για την χωροθέτηση των συλλογικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Θα είχε προφανώς οργανώσει, με το υπουργείο Οικονομικών, την εξεύρεση των απαραίτητων χρηματικών πόρων για τόσο σπουδαία όσο και ακριβά έργα. Θα είχε συντονίσει τα βήματά του με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας ώστε να υποστηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης του σκουπιδιού. Κι αν ο καθένας από τους παραπάνω είχε κάνει τη δουλειά του, εύκολα η δικαιοσύνη θα επέλυνε τις δίκαιες διαφωνίες των πολιτών. Με άλλα λόγια, αν είχαμε στοιχειώδες κράτος, ευκολότατα θα ξεχώριζε ο τοπικός παράγοντας που επιδιώκει να θέσει το δικό του συμφέρον υψηλότερα από το συλλογικό. Επειδή όμως στην Ελλάδα που ζούμε μάθαμε ποιον ωφελεί το ανοργάνωτο κράτος που βάζει τα ΜΑΤ ακόμη και σε ρόλο σκουπιδιάρη, αναρωτιόμαστε ήδη για την κατάληξη που θα έχει η επιχειρηματική σύγκρουση για το μέλλον των σκουπιδιών «μας». Να δείτε ότι, τελικά, κάποιοι περιμένουν να κερδίσουν πολλά από την κατάργηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια της Αττικής!

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: