Οι βουλευτές των «γκρίζων» υποθέσεων…

Posted on 18 Ιουλίου, 2009. Filed under: Βουλή, Πολιτική |

  • Ενα από τα χαρακτηριστικά της προβληματικής λειτουργίας που καταγράφονται συχνά στο Κοινοβούλιο, είναι το… «απροσδιόριστο» του αριθμού των βουλευτών, οι οποίοι κάθε φορά εμπλέκονται σε διάφορες «γκρίζες» υποθέσεις: Πόσοι συμμετέχουν στην κρίσιμη συνεδρίαση της «Χ» Επιτροπής που επεξεργάζεται ένα σοβαρό νομοσχέδιο; Πόσοι συμμετέχουν καθημερινά στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των θερινών τμημάτων; «Διαπιστώνεται ότι ο αριθμός (αυτών) των βουλευτών δεν μπορεί να προσδιοριστεί», τουλάχιστον όχι διά γυμνού οφθαλμού…

Η συγκεκριμένη φράση που υπάρχει εντός εισαγωγικών, έκανε προχθές το βράδυ εκ νέου την επίσημη εμφάνισή της, αυτή τη φορά όμως διά στόματος του προέδρου της Βουλής, και για μια άλλη υπόθεση: Πρόκειται για την τελευταία, προκλητική πράξη των 300 να… αυτορρυθμίσουν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεών τους!

  • Δήλωση Σιούφα

«Υστερα από πάροδο ενός έτους από την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, διαπιστώθηκε ότι ένας αριθμός βουλευτών, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί, έχει επιλέξει να μην ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ασχολείται μόνο με τα βουλευτικά του καθήκοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Δημ. Σιούφας. Για να προσθέσει ότι οι βουλευτές αυτοί αδικούνται έναντι των συναδέλφων τους που ασκούν ταυτόχρονα το επάγγελμά τους. Με αυτό το επιχείρημα, λοιπόν, αποφασίστηκε να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής – δηλαδή χρήματα των πολιτών, και όχι οι τσέπες των ίδιων των βουλευτών, που θα καλύπτει τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές τους στα Ταμεία τους, όσο καιρό εκείνοι θα έχουν την ιδιότητα του μέλους του Κοινοβουλίου και δεν θα ασκούν το επάγγελμά τους.

Από την αιτιολογική Εκθεση που συνοδεύει την επίμαχη ρύθμιση, προκύπτει ότι βουλευτές μάλλον από διάφορα κόμματα εισηγήθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής ν’ αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Ονόματα και διευθύνσεις, όπως ήταν φυσικό, δεν δόθηκαν.

Χθες, μόλις το ζήτημα έλαβε διαστάσεις, κατεγράφησαν αρκετές (όχι, πάντως, πολλές) αντιδράσεις, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι οι αντιδράσεις αυτές κατά κανόνα εκφράστηκαν δι’ αντιπροσώπων: Ενας αρχηγός κόμματος (Γ. Καρατζαφέρης), δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Χρ. Παπουτσής, Φ. Κουβέλης) και ένα γραφείο Τύπου (ΚΚΕ) ανέλαβαν το… χρέος αποστασιοποίησης από την προκλητική ρύθμιση, δημοσιοποιώντας την πρόθεση να την καταψηφίσουν τα κόμματά τους.

Ελάχιστες αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς της κυβερνώσας πλειοψηφίας: Αντίθετοι με το πνεύμα και το γράμμα της προτεινόμενης ρύθμισης δήλωσαν η κ. Φωτεινή Πιπιλή και ο κ. Γ. Μανώλης.

Στα αξιοσημείωτα, ωστόσο, είναι ότι αμφότεροι οι συγκεκριμένοι γαλάζιοι δεν συμμετέχουν στο Τμήμα της Βουλής που θα κληθεί να εξετάσει, εγκρίνει ή απορρίψει τη διάταξη, που τελικώς απεσύρθη υπό το βάρος των αντιδράσεων – κυρίως από πλευράς ΜΜΕ.

Για λόγους αδιευκρίνιστους, μέχρι στιγμής, οι συνήθως λαλίστατοι βουλευτές όλων των πτερύγων, περίπου «χάθηκαν» από προσώπου γης, τηλεοπτικών καμερών και ραδιοφωνικών μικροφώνων. Δεν κατεγράφη μέχρι τουλάχιστον χθες το απόγευμα περίπτωση ν’ αναζητήσει κάποιος εξ αυτών -όπως κάνουν σε άλλες ευκαιρίες- βήμα προκειμένου να δηλώσει τη διαφωνία του με την (νέα) πρόκληση η οποία επιχειρείται στο όνομά του.

  • «Θαρραλέα» εξαίρεση

Μόνη, «θαρραλέα» εξαίρεση, αποτέλεσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι με τη ρύθμιση που προωθείται, επιχειρείται η αποκατάσταση της «ανισότητας» μεταξύ των βουλευτών – εννοώντας προφανώς, μεταξύ εκείνων που εργάζονται και εκείνων που επέλεξαν να «κάθονται».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα απαξίωσης κατά της πολιτικής και των αιρετών εκπροσώπων της, πάντως, μια άλλη «παράπλευρη» ιστορία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Στο επίκεντρό της βρίσκεται ο πρόεδρος της Βουλής, στο πρόσωπο του οποίου επιχειρείται να «φορτωθεί» το αμάρτημα της ρύθμισης. Ουδείς εκ των δυσφορούντων για την «ανισότητα» βουλευτών που ενδεχομένως πίεσαν τον κ. Σιούφα ή συμφώνησαν μαζί του για την προώθηση της ρύθμισης, ανέλαβε το θάρρος να την υποστηρίξει δημόσια. Αντιθέτως, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όλη την ημέρα χθες ακουγόταν το διαπεραστικό «σφύριγμα» από μαχαίρια και βέλη που εκτοξεύονταν -«ανεπισήμως» φυσικά- με στόχο τον ένοικο του γραφείου του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου.

  • Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/07/2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: