Η ώρα του Προέδρου

Posted on Ιουλίου 23, 2009. Filed under: Παπούλιας Κάρολος, Πολιτική |

Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται μια νέου τύπου εκλογολογία με αφορμή την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συνταγματολόγοι Τσάτσος και Κασιμάτης, ανεξαρτήτως πιθανών προσωπικών κινήτρων, προέβησαν σε συγκεκριμένες επιστημονικές επισημάνσεις που εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό, καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., και περιγράφει την επιμονή της να μην συναινέσει στην επανεκλογή του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας πρόωρες εκλογές, ως πράξη ευθύνης. Ομως, το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές μετά την πάροδο τεσσάρων ετών, εκτός εάν το κυβερνών κόμμα απολέσει τη δεδηλωμένη, κάτι που έως τώρα τουλάχιστον δεν έχει συμβεί.

Ο Κ. Καραμανλής, κινούμενος στο υγιές πνεύμα των διακομματικών συναινέσεων που έχει επικρατήσει την τελευταία δεκαπενταετία, πρότεινε το 2005 ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, μια προσωπικότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς με μακρά και θετική παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου. Με αυτό τον τρόπο παρέμεινε στον δρόμο της ενότητας που απεδείχθη ωφέλιμος για τη χώρα, και προτίθεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και το 2010 στηρίζοντας την επανεκλογή του κ. Παπούλια. Είναι παράλογο σήμερα να αρνείται το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει τον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, τη στιγμή μάλιστα που κατά γενική ομολογία ασκεί τα καθήκοντά του με άψογο τρόπο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Πέρα όμως από τις διαφορετικές θέσεις των δυο κομμάτων, υπάρχει και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Μπορεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα που γέννησε μια πλήρως πρωθυπουργική δομή εξουσίας να έχει περιορίσει τις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί ο κορυφαίος πολιτειακός παράγων να λειτουργεί ως διακοσμητικό στοιχείο. Η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία, και η αντιπολίτευση την ελέγχει, αλλά ο πρόεδρος οφείλει να παρεμβαίνει στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, δίνοντας το στίγμα του το οποίο, στην περίπτωση του κ. Παπούλια συνήθως αντικατοπτρίζει και τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, εξ ου και η υψηλή δημοφιλία του.

Ο κ. Παπούλιας το έχει πράξει επανειλημμένα, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στο εσωτερικό με στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούσαν την ηθική σήψη και την ανάγκη διαφάνειας ή την ανάγκη προστασίας των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας. Σήμερα, που το θέμα της επανεκλογής του έχει εξελιχθεί στο κύριο σημείο αντιπαράθεσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει λόγο, αν όχι χρέος, να παρέμβει και να εκφράσει τη δική του άποψη. Οποια και αν είναι αυτή θα επηρεάσει τα δυο κόμματα εξουσίας διότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κοινή γνώμη που τον εκτιμά και τον εμπιστεύεται.

Οσοι γνωρίζουν τον κ. Παπούλια δεν εκπλήσσονται από τη μέχρι τώρα επιλογή του να σιωπά. Ομως, καθώς η χώρα δεν αντέχει αυτή την παρατεταμένη προεδρολογία, ίσως αξίζει να επανεξετάσει τη στάση του και με διακριτικότητα να διαμηνύσει εάν θα δεχόταν να είναι υποψήφιος μόνο στην περίπτωση που θα τον προτείνουν και τα δυο κόμματα πριν από τον Φεβρουάριο, εάν θα είναι πρόθυμος να υπηρετήσει την πατρίδα και τον θεσμό και μετά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσει, ή απλώς να ζητήσει να σταματήσει η παραφιλολογία γύρω από το αξίωμα που κατέχει και, κατ’ επέκταση, το πρόσωπό του.

Ο λαός, που έχει κουραστεί από τις καθημερινές επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις των δυο κομμάτων εξουσίας, θα άκουγε με μεγάλη προσοχή τον πρώτο πολίτη της χώρας να καταθέτει την άποψή του. Η αυριανή τελετή για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας του προσφέρει μια άριστη ευκαιρία να το πράξει..

  • Tου Aθανασιου Eλλις, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/07/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: