Οταν η προεδρολογία γίνεται συνωμοσία…

Posted on Ιουλίου 27, 2009. Filed under: Προεδρολογία |

Μήπως το θέμα της προεδρολογίας αποτελεί ανομολόγητο, έστω, πολιτικό άλλοθι και για τα δύο μεγάλα κόμματα; Το ερώτημα είναι εύλογο αν επισημάνει κανείς την κυβερνητική υπερδραστηριότητα στη θέσπιση «αντιλαϊκών» μέτρων, κατά την περίοδο αυτή, σε συνάρτηση με την αδρανή απάθεια του ΠΑΣΟΚ. Και πιο συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση, μέσω των θερινών τμημάτων της Βουλής, προωθεί μια σειρά από κρίσιμα κοινωνικοοικονομικά θέματα, τα οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει στην Ολομέλεια και με τους «θιγομένους» να έχουν επιστρέψει από τις παραλίες. Συνεπώς το κυβερνών κόμμα έχει κάθε συμφέρον να στραφεί η πολιτική αντιπαράθεση στην προεδρολογία, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί προπέτασμα καπνού στο συντελούμενο νομοθετικό έργο. Και τότε γιατί το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στον «αποπροσανατολισμό» αυτόν ασμένως και ομοθύμως; Πιθανότατα δεν πρόκειται για απύθμενη αφέλεια ή άγνοια της «κυβερνητικής παγίδας».

Οποιος επιμένει να παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στη Βουλή διαπιστώνει ότι οι «θέσεις» της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στα κρίσιμα θέματα που νομοθετούνται είναι από αόριστες έως φαύλες. (Οπως το επιχείρημα ότι με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια καυσίμων θίγονται μικροεπαγγελματίες.) Προφανώς η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ υπαγορεύεται μόνον από μικροπολιτικό καιροσκοπισμό. Τα «αντιλαϊκά μέτρα» φθείρουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ενώ, ως απαραίτητα ή δίκαια, θα τα βρει έτοιμα και «τετελεσμένα» το ΠΑΣΟΚ, όταν γίνει κυβέρνηση. Γι’ αυτό η αντίδρασή του στα συγκεκριμένα μέτρα παραμένει ελεγχόμενη. Δεν περιλαμβάνει τον υποδαυλισμό κινητοποιήσεων των κάθε μορφής θιγομένων, ούτε, βεβαίως, τη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταργήσει, ως κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτόν το ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει, απλώς, με τη Ν. Δ. στην προεδρολογία, αλλά και τείνει να της δώσει και τη διάσταση της πολιτικής συνωμοσίας (!). Κατάπληκτοι διαβάσαμε σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, πως κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε τα εξής: «Ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν αποδυθεί σε μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή, με την οποία διαθέτουν ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς. Πρόκειται για μια διαφανή προσπάθεια, η οποία βρίσκει απέναντί της τη λαϊκή βούληση, η οποία επιθυμεί (sic) να αλλάξει πορεία ο τόπος και να φύγει από την εξουσία η κυβέρνηση της Ν. Δ., η οποία καταστρέφει τη χώρα». (Ευτυχώς βρισκόμαστε -χρονικά και γεωπολιτικά- πολύ μακριά από την σταλινική περίοδο. Γιατί ένα τέτοιο καταγγελτικό μανιφέστο θα συνοδευόταν, ασφαλώς, από σειρά εκτελέσεων, με πρώτα θύματα τους συνταγματολόγους κ. Τσάτσο και Κασιμάτη, ως αυτουργούς, πιθανότατα δε θα ακολουθούσαν οι κ. Βενιζέλος και Λομβέρδος, ως υπόπτως σιωπήσαντες στη συνωμοσία)…

Οπως έχουμε σημειώσει από τη θέση αυτή κατ’ επανάληψιν οι εκλογές θα γίνουν, το αργότερο, τον προσεχή Μάρτιο. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να τις αποφύγει το ΠΑΣΟΚ και δεν έχει τη δυνατότητα να τις αποτρέψει η Ν.Δ. Ενα δεύτερο πολιτικό δεδομένο είναι ότι οι δύο αντίπαλοι δεν θα κριθούν ως προστάτες ή υπονομευτές του προεδρικού θεσμού. Ούτε ως σωτήρες ή ολετήρες του «εθνικού συμφέροντος». Για να μη βρεθούν, λοιπόν, προ «νέων» και δυσμενεστάτων εκπλήξεων, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές, ας επιστρέψουν στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής τους αντιπαραθέσεως. Στα προβλήματα της χώρας, όπως τα αντιλαμβάνεται και επώδυνα βιώνει ο Ελληνας πολίτης.

  • Tου Σταμου Zουλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/07/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: