Ο διάφανος κόσμος

Posted on Ιουλίου 31, 2009. Filed under: Ατομικά δικαιώματα |

Eκατομμύρια κάμερες να σαρώνουν δημόσιους χώρους. Εκατομμύρια κοριοί, παγιδευμένα τηλέφωνα, τσιπάκια σε ρούχα εργαζομένων, σε κάρτες απεριόριστων διαδρομών να καταγράφουν τις κινήσεις των κατόχων τους. Αρχεία με εκατομμύρια αποτυπώματα, με εκατομμύρια δείγματα DNA. Σιδηρούν κράτος, για τον απόλυτο έλεγχο των πολιτών. Το μοντέλο στο οποίο ρέπουμε.

Δεκάδες τεχνολογικά μάτια σαρώνουν τη ζωή μας και ο κόσμος μας μοιάζει διάφανος. Αν κάποιος -κρατική ή άλλη αρχή- το θελήσει, δεν υπάρχει για τον παρακολουθούμενο ούτε ιδιωτική ζωή ούτε καλά φυλαγμένο μυστικό. Εφιαλτικό.

Σαρώνει ο «ιός» της παρακολούθησης (υπόπτων, εν δυνάμει υπόπτων), όχι μόνο μεταξύ επαγγελματιών κάθε είδους, αλλά και ερασιτεχνών… Η τεχνολογία, με τις κραυγαλέες βολές της, και η έλλειψη αξιακού, ηθικού πλαισίου, μας έχουν μετατρέψει σε κοινωνία «κατασκόπων», «ματάκηδων». Ενα ασύλληπτο κουβάρι από καταγραφές της ζωής των άλλων διαπλέκεται αόρατα γύρω μας. GPS τοποθετούνται σε αυτοκίνητα εραστών, αντιζήλων, συζύγων, στο μηχανάκι του γιου, στη σάκα της κόρης, ώστε -με την πρόφαση της ασφάλειας (μην τους απαγάγουν, τους επιτεθούν, τους ληστέψουν) να ελέγχεται πού πηγαίνουν, ποιον συναντούν, τι βλέπουν, τι συζητούν. Δίπλα στις 6.500 καταγεγραμμένες κάμερες σε δρόμους, καταστήματα, σουπερμάρκετ, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν χιλιάδες άλλα «μάτια» και «αυτιά», κάντιντ κάμερες (σε μορφή μπρελόκ, στυλό, ρολογιού), συσκευές παρακολούθησης με κάρτα SIM (ενεργοποιείται όταν καλείται ο αριθμός της κάρτας), και τα «αντίδοτά» τους, συσκευές εντοπισμού κρυφών καμερών… Μια κοινωνία σε συλλογική παράκρουση, με παρεκτροπές και χόμπι που αναιρούν αρχές, δεδηλωμένες θέσεις, βεβηλώνουν την ιδιωτική ζωή, εθίζουν στην προοπτική της καθολικής κατόπτευσης και φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, στο τέλος της αβίαστης επικοινωνίας, στη σύγχυση, τον κυνισμό, το χάος.

Ομως οι ιδιωτικές παρακολουθήσεις, όσο νοσηρές κι αν μοιάζουν, αποτελούν «παρωνυχίδα» μπροστά στο ξέφραγο αμπέλι της χρήσης καμερών σε δημόσιους χώρους, όπως ορίζει (χωρίς όρια ή κριτήρια, χωρίς αναφορά στο ποιος θα συλλέγει, θα αποθηκεύει, θα επεξεργάζεται, θα διαβιβάζει τα δεδομένα ήχου και εικόνας, με ποιο σκοπό, υπό ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια επικινδυνότητας) η νέα σχετική ρύθμιση, κατά τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Η συνεχής βιντεοεπιτήρηση δημόσιων χώρων ισοδυναμεί με σύστημα αυτόματης μυστικής παρακολούθησης» συμπεραίνει η Αρχή.

Σημεία των καιρών; Σίγουρα. Αλλά και σημεία ενός κράτους μη ελέγξιμου, αυταρχικού.

Εκτός από την παροιμιώδη καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και τον κίνδυνο της καφκικής εμπλοκής των πολιτών σε άσχετες υποθέσεις, πολύ σοβαρές είναι οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει στα μέλη μιας κοινωνίας η συνεχής παρακολούθησή τους. Οπως, η αίσθηση παραλυσίας του εγκλωβισμένου, η υποψία ενοχής χωρίς κατηγορία, η διαρκής αυτολογοκρισία, η αβουλία του μοιρολάτρη που κοιτάει το ζυγό της τύχης του να ζυγίζει ενοχοποιητικά στοιχεία…

  • Tης Τασουλας Καραϊσκακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/07/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: