Η αξιοπρέπεια του κυρίου Λιάπη

Posted on Σεπτεμβρίου 5, 2009. Filed under: Νέα Δημοκρατία |

  • Tου Στεφανου Κασιματη, Η Καθημερινή, 04/09/2009

Αγαπητοί αναγνώστες, «χρειάζεται υπομονή και κουράγιο στα δύσκολα χρόνια που έρχονται», για να χρησιμοποιήσω και εγώ την ωραία φράση με την οποία Εκείνος τελείωσε τη δήλωσή του. Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι φτωχότερη. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού κλάδου της οικογενείας Καραμανλή, ο Michel de Liapis, προέταξε του εθνικού συμφέροντος την προσωπική του αξιοπρέπεια και ανακοίνωσε την απόφαση να μην είναι υποψήφιος. Το έθνος πενθεί. Πανηγυρίζει η Μύκονος. (Αλλά κι αυτή τμήμα του έθνους είναι, ίσως μάλιστα το σημαντικότερο…)

Για σταθείτε όμως, παρακαλώ! Πώς εννοεί την αξιοπρέπεια ο formidable Michel; Αν οι λόγοι της αποχώρησής του περιορίζονταν στη διαφωνία του ως προς την αναγκαιότητα των εκλογών, θα το καταλάβαινα απολύτως και θα έλεγα «chapeau». Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, διαλαλώντας τη θέση του κατά των πρόωρων εκλογών, είχε εκτεθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε, αν συμμετείχε στον προεκλογικό αγώνα, υποστηρίζοντας τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που έλεγε ώς και την προηγούμενη της προκήρυξης των εκλογών, η στάση του θα τον οδηγούσε στη γελοιοποίηση. (Αφήστε δε την ασύλληπτη δοκιμασία για τα νεύρα του!..)

Ομως στη δήλωσή του αναφέρει ότι είχε στείλει στον πρωθυπουργό και εξάδελφό του επιστολή με τις απόψεις του, όπου επισήμαινε «τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών, για τον τόπο και το κόμμα. Αλλά κυρίως για τον ίδιο προσωπικά». Ενήργησε, δηλαδή, με γνώμονα και το ενδιαφέρον για τον μικρό του εξάδελφο. Αμέσως παρακάτω όμως, αποκαλύπτει ότι, ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει μαζί του, αργότερα υπαναχώρησε, επειδή «κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους τον μετέπεισαν». Μας λέει, με άλλα λόγια, ότι όχι μόνον ο πρωθυπουργός είναι το έρμαιο συμφερόντων, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι και ηθικά ευάλωτος ώστε να κάμπτεται στις πιέσεις τους. Διερωτώμαι, συνεπώς, πού είναι το ενδιαφέρον του Michel προσωπικά για τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο επικαλείται ως κίνητρό του.

Συμπεραίνω, επομένως, ότι πρόθεση τού τέως υπουργού ήταν μάλλον να βλάψει τον εξάδελφό του, ωθούμενος από το πάθος της εκδίκησης. (Εξ ου και η σύγχυση που γίνεται αισθητή στο κείμενο της επιστολής…) Αυτό όμως δεν είναι στάση που ταιριάζει σε έναν sportsman της πολιτικής, που έχει μάλιστα διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού. Είναι η στάση του κακομαθημένου παιδιού, που επειδή χάνει στο σκάκι όχι μόνον τα παρατάει, αλλά αναποδογυρίζει και το τραπέζι. Οσο για την αξιοπρέπεια, ας την αφήσει στην ησυχία της…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: