Η αυτοδυναμία είναι εφικτή

Posted on 6 Σεπτεμβρίου, 2009. Filed under: Αυτοδυναμία, Εκλογές, ΠΑΣΟΚ |

Πώς μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή με μια δημοσκόπηση που δείχνει το πρώτο κόμμα κάτω από το 31%; Και όμως! Η ίδια αυτή δημοσκόπηση περιέχει στοιχεία που καθιστούν τον στόχο εφικτό και, ταυτοχρόνως, δείχνει τον δρόμο που το ΠαΣοΚ πρέπει να βαδίσει για να το επιτύχει.

Να τα πάρουμε με τη σειρά.

Σε αριθμητικό επίπεδο, η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει τα ασυνήθιστα υψηλά για την Ελλάδα επίπεδα του 26,1%. Είναι ίσως το υψηλότερο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου των τελευταίων ετών που υποδηλώνει ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους υιοθετεί (προς το παρόν) μια στάση αναμονής. Ενδεχομένως φταίει και η εποχή. Ούτως ή άλλως, όμως, υπάρχει διαθέσιμη μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο όμοροι του ΠαΣοΚ χώροι (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) έχουν σαφώς καθοδική πορεία. Πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει ψήφους από παντού χωρίς να χάνει πουθενά. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση δυναμικής, κάτι που παίζει πολύ σοβαρό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες στην Ελλάδα.

Υπό αυτήν την έννοια, το άλμα είναι απολύτως εφικτό.

Αλλά…

Το ΠαΣοΚ συναντά απέναντί του μια επιφύλαξη ή/και μια καχυποψία, την οποία οφείλει ανυπερθέτως να αντιμετωπίσει πειστικά αν θέλει να κάνει αυτό το άλμα. Μπορεί το 32,6% να δηλώνει ότι το εμπιστεύεται για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης (έναντι μόνο 23% για τη ΝΔ), αλλά το 60% θεωρεί ότι δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το 56,8% πιστεύειότι δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δείχνει έτοιμο να ακούσει. Δεν είναι τυχαίο ότι το 72,6% θεωρεί ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και όχι εύκολες λύσεις και ευχολόγια.

Με άλλα λόγια, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα πρόβλημα κυβερνητικού προφίλ και αυτό είναι ίσως που το χωρίζει από την ευρεία εκλογική νίκη και την αυτοδυναμία. Πώς θα το καταφέρει; Οι δημοσκοπήσεις, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν δίνουν λύσεις. Απλώς υποδεικνύουν τα προβλήματα.

Η «επιχείρηση αυτοδυναμία» για το ΠαΣοΚ διαθέτει, πάντως, και άλλον ένα ουσιαστικό σύμμαχο: το 54,2% θέλει να βγει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και μόνο το 43% προτιμά μια κυβέρνησησυνεργασίας. Εχω την αίσθηση ότι όσο βαδίζουμε προς την κάλπη και όσο το δίλημμα εξουσίας θα αγγίζει τους ψηφοφόρους, ο πρώτος αριθμός θα μεγαλώνει και ο δεύτερος θα μειώνεται. Υπό αυτήν την έννοια, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΛΑΟΣ κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλη εκλογική πίεση. Υπάρχουν περιθώρια για ανατροπές αυτών των δεδομένων; Αυτό το ξέρουν οι προφήτες, όχι οι δημοσκοπήσεις. Αλλά ως τώρα, από τότε που χρησιμοποιούνται δημοσκοπήσεις σε εκλογές, πάντοτε νίκησε το κόμμα που μπήκε πρώτο στην τελική ευθεία- συνήθως διευρύνοντας και την αρχική διαφορά… Αυτό, όμως, είναι παρατήρηση. Δεν είναι πρόβλεψη. Γι΄ αυτό το επόμενο δεκαήμερο ίσως είναι η κρισιμότερη περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας. Θα φανεί αν η ΝΔ θα ξαναμπεί στο παιχνίδι. ΄Η αν το ΠαΣοΚ θα τρέξει με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του.

Make a Comment

Σχολιάστε

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...