Το τέλος της μεταπολίτευσης

Posted on 30 Σεπτεμβρίου, 2009. Filed under: Μεταπολίτευση |

  • Από τον Θεόδωρο Χατζηπαντελή, καθηγητή του ΑΠΘ, ΕΘΝΟΣ, 30/09/2009

Οταν ξημερώσει η 5η Οκτωβρίου θα σημαδευτεί το τέλος του κομματικού συστήματος όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το 1974. Αρχηγικά κόμματα με υποτυπώδεις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες που συντηρούν ένα διαμεσολαβητικό πολιτικό σύστημα όπου σημασία δεν έχουν οι δημόσιες πολιτικές αλλά οι ατομικές και συλλογικές εξυπηρετήσεις. Πολιτικό προσωπικό που χάνει όσο περνάει ο καιρός την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναποτελεσματικό κράτος, σπάταλο, με υπαλλήλους χωρίς δυνατότητες πρωτοβουλίας και κυρίως: στην πλειοψηφία τους δεν χρωστούν χάρη στον θεσμό που υπηρετούν ώστε να προσπαθούν να λειτουργούν εξυπηρετώντας τον πολίτη με ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά χρωστούν χάρη σε αυτόν που τους τοποθέτησε και προσπαθούν να τον εξυπηρετήσουν. Θέλετε παραδείγματα; Δείτε τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν στα γραφεία και τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ φέτος. Και όσους εντάχθηκαν για πολλοστή φορά στα προγράμματα μαθητείας (για να μάθουν προφανώς καλά τη δουλειά…).

Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και στο πολιτικό προσωπικό είναι το στοίχημα για το πολιτικό σύστημα. Για να κατακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη απαιτούνται διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη λειτουργία του κράτους. Πρέπει το νέο σύστημα να αποκλείσει τον σταυρό προτίμησης -το λάδι της διαφθοράς-, να αποκεντρωθεί το κράτος σε πόρους και αρμοδιότητες συμπαρασύροντας το πολιτικό σύστημα των υπαρχόντων θεσμών και όχι να διοριστεί ξανά κρατικός νομάρχης όπως υπόσχεται ο Κώστας Καραμανλής. Απαιτείται νέο εκλογικό σύστημα και για την Αυτοδιοίκηση που θα συνδέει τη συμμετοχή του πολίτη με τη βούλησή του και όχι με τις οικονομικές του δυνατότητες ή την ικανότητά του να υπόσχεται εξυπηρετήσεις. Φυσικά, αποκεντρωμένη Ελλάδα απαιτεί αποκεντρωμένα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά. Οπως οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους πρέπει να μεταφερθούν έτσι και οι αρμοδιότητες του κεντρικού κόμματος πρέπει να μεταφερθούν. Δεν απαιτούνται χρήματα γι αυτά. Χρήματα απαιτούνται για να παράγονται και να διανέμονται ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Απαιτούνται παιδικοί σταθμοί και ολοήμερα σχολεία, για να εξυπηρετούνται οι γονείς που έχουν ανάγκη όταν τα παιδιά τους είναι μικρά. Δεν απαιτούνται μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης για να αμειφθεί εκ των υστέρων ο γονέας για ό,τι τράβηξε μέχρι να γίνει 17 χρόνων το παιδί του. Απαιτούνται μέτρα στήριξης των φοιτητών στις σχολές τους, όχι μετεγγραφές σαν κοινωνική παροχή. Απαιτούνται αξιόπιστοι θεσμοί που να μπορούν να επισημάνουν ποιοι χρειάζονται μέτρα κοινωνικής στήριξης. Να μη νέμονται τους πόρους όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, αλλά οι άλλοι. Αυτοί που είναι δικαιούχοι των πόρων.

Δυστυχώς το σημερινό κράτος, που δεν επανίδρυσε ο Κώστας Καραμανλής, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναταχθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει. Το διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και φαίνεται να γίνεται πιστευτός. Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του και η ελληνική κοινωνία μπορούν; Η εξαετία της Νέας Δημοκρατίας που κλείνει διατηρώντας τη χώρα σε ακινησία κάνει το εγχείρημα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό… Αντε και καλό βόλι!

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: