Οι ψηφοφόροι ως μέρος του προβλήματος

Posted on Οκτώβριος 2, 2009. Filed under: Εκλογές |

Είναι κοινός τόπος ότι η Ελλάδα βυθίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε παρακμή. Δεν πρόκειται μόνο για την ευημερία. Το κλίμα παρακμής διαβρώνει και τους παράγοντες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχει ελπίδες επιτυχίας κάθε προσπάθεια ανάταξης. Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, η ρίζα του προβλήματος δεν είναι οικονομική. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτική. Το πολιτικό σύστημα αντί να διαμορφώσει το πλαίσιο, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και θα αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λειτουργεί σαν τροχοπέδη. Σωρεύει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

Οι πολίτες ρίχνουν το ανάθεμα στους πολιτικούς, κατηγορώντας τους για ανικανότητα, διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν θα εστιάσουμε στην ισοπεδωτική απαξίωση. Θα εστιάσουμε στο γεγονός ότι η λαϊκή παροιμία «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, την οποία σπανίως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι, είναι η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Οι πολίτες είναι μέρος του πολιτικού προβλήματος κι όχι παράγοντας επίλυσής του. Τα κριτήρια, με τα οποία επιλέγουν κόμμα και κυρίως υποψήφιους βουλευτές είναι σε μεγάλο βαθμό από αμφιλεγόμενα έως απαράδεκτα. Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται είτε σαν τηλεθεατές, προτιμώντας τους σταρ του πολιτικού «λάιφ στάιλ» είτε σαν «πελάτες», προτιμώντας τους πιθανούς αυριανούς υπουργούς για να έχουν επαφή με την εξουσία.

Πολιτικά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα με ιδεολογία και καθαρές πολιτικές θέσεις, που έχουν διακριθεί για τον ρεαλισμό, τη συνέπεια και την εντιμότητά τους, έχουν κατά καιρούς βρεθεί εκτός Βουλής. Η τωρινή συζήτηση περί φορολογικών συντελεστών μας θύμισε την περίπτωση ενός ανώτατου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που πριν από χρόνια, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα φορολογηθούν τα ρέπος. Δεν επρόκειτο για προσωπική άποψη. Ηταν θέση του εγκεκριμένου κομματικού προγράμματος. Τελικώς, τα ρέπος φορολογήθηκαν, αλλά, λόγω του προεκλογικού θορύβου που είχε προκληθεί, ο εν λόγω υποψήφιος έμεινε εκτός Βουλής παρ’ ότι μέχρι τότε εθεωρείτο δεδομένη η εκλογή του στην Α΄ Αθηνών.

Το θετικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι καθιστά εξόφθαλμη την πραγματική εικόνα της χώρας, διαλύοντας χρόνιες ψευδαισθήσεις και υποκριτικές πρακτικές. Εάν ο αυριανός πρωθυπουργός επιδοθεί σε επικοινωνιακά κόλπα θα ναυαγήσει πριν καλά καλά ξεκινήσει το ταξίδι του. Από το βράδυ της Κυριακής θα δεχθεί έναν καταιγισμό συμβουλών και υποδείξεων. Το στοίχημά του θα κριθεί από τα αναγκαία: ύπαρξη επεξεργασμένου πολιτικού σχεδίου, καθαρή γλώσσα, επιλογή αξιόπιστων και ευρηματικών υπουργών, συνεχής συντονισμός, έλεγχος και αξιολόγησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για «παιδικές χαρές» και πολιτική «χαζοχαρουμενιά».

  • Του Σταυρου Λυγερου, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 2 Oκτωβρίου 2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: