Η νέα πλειοψηφία

Posted on Οκτώβριος 6, 2009. Filed under: Καρκαγιάννης Αντώνης |

Με την τυπικότητα τελεσθείσης τελετουργίας συνήθως καταλήγουμε στο «ο λαός απεφάνθη». Συνήθως, με αυτό το «απεφάνθη» σημειώνουμε το τέλος μιας διαδικασίας και την αρχή μιας άλλης. Εννοούμε το «απεφάνθη» οριστικό και αναμφισβήτητο, προερχόμενο από τον ύπατο παράγοντα του πολιτεύματός μας, ο οποίος θεωρείται ότι δεν κάνει ποτέ λάθος αλλά και όταν κάνει… έχει πάντοτε δίκαιο. Εν τούτοις, γιατί ψήφισε και «απεφάνθη» έτσι και όχι διαφορετικά, αποτελεί πάντοτε αντικείμενο αναλύσεων, μελέτης και σκέψεων, ιδιαίτερα από το κόμμα και την ηγεσία του κόμματος που υπέστη την κύρια και κρίσιμη ήττα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την ηγεσία της. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε ότι υπέστη συντριβή, βρέθηκε όμως πάλι στο χαμηλότερο ιστορικό της ποσοστό. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης πλέον θα έχει τον χρόνο και την άνεση να σκεφθεί και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Ποια λάθη έκανε, ποιο ύφος και ποια ηθική διακυβέρνησης εφάρμοσε, ποια εικόνα εξέπεμπε, πίκρανε και αποκαρδίωσε τον λαό και τους οπαδούς της. Οταν εξελέγη αυτή η κυβέρνηση το 2004, θυμάμαι ότι είπα μέσα μου: «Αυτή η κυβέρνηση έχει όλο τον αέρα στα πανιά της». Πώς τα κατάφερε και τον έστρεψε εναντίον της, είναι πρόβλημα και ταυτόχρονα αίνιγμα.

Ας φύγουμε όμως από το «απεφάνθη» με την αρνητική του έννοια. Ας κάνουμε ένα βήμα προς το «απεφάνθη» με τη θετική του σημασία. Γύρω από το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου σχηματίσθηκε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία. Δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε τον ενθουσιασμό της παλαιάς πλειοψηφίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Παρά το μέγεθος και τον ενθουσιασμό, όμως, η διαχείριση εκείνης της πλειοψηφίας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε μάλλον πικρές εμπειρίες, κυρίως όσον αφορά τις υποθέσεις του κράτους και της διοίκησης. Τουλάχιστον οι μισοί Ελληνες πιστεύουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε κατασπατάλησε την πλειοψηφία που της χάρισε ο λαός. Οπωσδήποτε, εκείνη η πλειοψηφία και η διαχείρισή της δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η νέα πλειοψηφία από κάθε άποψη είναι εντυπωσιακή. Μένει να αποδειχθεί ότι είναι πραγματικά νέα και σύγχρονη και αυτό σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το πώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα τη χειρισθεί. Πραγματικά νέα σημαίνει ότι έχει νέες ιδέες και νέες επιδιώξεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα, ενώ οι ανάγκες είναι πολλές επίσης, πιεστικές και αντιφατικές, σε μια κοινωνία ανοιχτή και πολυεδρική. Είναι αδύνατη η λύση όλων των προβλημάτων και η ικανοποίηση όλων των αναγκών. Αν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κατορθώσουν, με μια αυστηρή ιεράρχηση προβλημάτων και αναγκών να βάλουν τη χώρα σ’ ένα δρόμο ισόρροπης και εξορθολογισμένης πορείας, θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν, αλλά και σε σχέση με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., κομβικό σημείο είναι ο ρόλος του κράτους και της διοίκησης στην κοινωνική οργάνωση και στις επαφές με τον πολίτη. Να επιλέξουμε ανάμεσα στο κράτος πάτρωνα και δυνάστη και στο κράτος επιτελικό ρυθμιστή. Και φυσικά, ιδιαίτερη σημασία έχει η ηθική εικόνα της νέας κυβέρνησης, ως καθημερινή αξία, αλλά και ως υπόδειγμα συμπεριφοράς.

  • Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η Καθημερινή, 05/10/2009
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

Η νέα πλειοψηφία
Συμμαχίες
Οικολόγοι – Πράσινοι, μια νέα έκφραση
Δημοσκοπήσεις
Αυτοδυναμία
Παράλογες αφετηρίες αριστερής πολιτικής
Η επόμενη μέρα
Η απόσυρση
Οι δύο «μονομάχοι»
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: