Στρατηγική η ήττα της ΝΔ

Posted on Οκτώβριος 7, 2009. Filed under: Παναγιώτου Παναγιώτης Δ. |

Πρώτα εγκατέλειψε τον «μεσαίο χώρο», ακολουθώντας αλλοπρόσαλλες «οικονομικές συνταγές». Απέφυγε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και κατέληξε σε μία δεξιόστροφη συντηρητική ατζέντα. Η συγκεχυμένη και ασαφής «ταυτότητα» την οδήγησε -χάνοντας από παντού- στη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της!

Αυτή η συζήτηση στη ΝΔ γύρω από το θέμα αν έπρεπε τώρα ή αργότερα να προκηρύξει εκλογές ο Καραμανλής, είναι αστεία. Εάν τις έκανε τις εκλογές τον Μάρτιο, το πολύ πολύ, αντί να έχανε με δέκα μονάδες, να έχανε με… δεκαπέντε!

Η ήττα της ΝΔ είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Δεν έχει σχέση λ.χ. με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, ή με άλλες αστοχίες τεχνικές, επικοινωνιακές ή χειρισμών του Καραμανλή, που, βέβαια, δεν ήσαν και λίγες…

Οφείλεται στην αποτυχία της πενταετούς διακυβέρνησης. Πρώτον, εξάντλησε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε παραλάβει από τις κυβερνήσεις Σημίτη, χωρίς την κρίσιμη στιγμή (2006-2007) να δώσει νέα ώθηση μέσω μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στις δομές της οικονομίας και του κράτους. Περιορίστηκε σε μία κακής ποιότητας αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη διαχείριση ρουτίνας, που στο τέλος, σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα, την «έπνιξε». Στο τέλος «του κύκλου της πενταετίας» βρέθηκαν «γυμνοί», έχοντας εξαντλήσει όλα τα σχετικά προσχήματα. Ηρθε και η διεθνής κρίση και τους «αποτελείωσε» οριστικά.

Η ήττα της ΝΔ δεν υπήρξε προϊόν, όπως πολλοί νομίζουν, του τελευταίου χρόνου. Απλά από τον Σεπτέμβριο του 2008, στη ΔΕΘ, βοηθούντων και των σκανδάλων, τα φαινόμενα της κατάρρευσης – απόρριψης πήραν «σαρωτικό» χαρακτήρα.

Δεν μπορούσαν ούτε να «ανακοπούν» ούτε πολύ περισσότερο να «αναστραφούν, ακόμα και με… δομικούς ανασχηματισμούς κ.λπ.

Ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρο της στρατηγικής ήττας της ΝΔ; Ας θυμηθούμε ότι ξεκίνησε με τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου». Γρήγορα όμως την εγκατέλειψε, ακολουθώντας «οικονομικές συνταγές» αλλοπρόσαλλες, που αναιρούσαν την αρχική επιλογή της. Για να καταλήξει το τελευταίο διάστημα, υπό την πίεση και του ΛΑΟΣ, σε πιο δεξιόστροφη και συντηρητική ατζέντα.

Από το 2004 έχασε το 1/3 των ψηφοφόρων της, έχοντας διαλύσει κυριολεκτικά την «πολιτική ταυτότητά της». Εγινε κόμμα μιας συγκεχυμένης και ασαφούς «ταυτότητας», χάνοντας από παντού. Αυτό την οδήγησε τελικά και στη μεγαλύτερη εκλογική ήττα της ιστορίας της.

Κυρίως όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διεθνή κρίση, έχοντας αποδομήσει δημοσιονομικά και παραγωγικά τη χώρα, πρότεινε «λύσεις» που ούτε οι νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ακολουθούν πλέον…

Αρα, το πρώτο θέμα για τη ΝΔ, είναι να επανατοποθετηθεί πολιτικά στην πολιτική σκηνή. Να επαναοικοδομήσει εξαρχής μία «νέα ταυτότητα». Αυτή η επιλογή θα δείξει και το πρόσωπο του νέου αρχηγού της. Ολα τ άλλα είναι «καβγάδες» εσωτερικής κατανάλωσης…

  • Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου, ΕΘΝΟΣ, 06/10/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: