Διαχείριση και προνοητικότητα

Posted on Οκτώβριος 28, 2009. Filed under: Παναγιώτου Παναγιώτης Δ. |

  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινή γνώμη (με πολύ μεγαλύτερη του εκλογικού αποτελέσματος πλειοψηφία) εγκρίνει τις κυβερνητικές κινήσεις, βλέπει την έντονη δραστηριότητα της κυβέρνησης και αντιδρά θετικά.

Εντάξει -για τους ειδικούς- υπάρχουν οργανωτικές καθυστερήσεις, κάποιες ανάγκες ξεκαθαρίσματος αρμοδιοτήτων κ.ο.κ. Φυσικές ως ένα βαθμό, καθώς και ο χρόνος της νέας κυβέρνησης είναι μικρός. Επίσης χρειάζεται ένα πλάνο πρωτοβουλιών, με ιεραρχήσεις και όχι τα «ρίχνουμε όλα μαζί στο τραπέζι», παρότι αντικειμενικά τα «μέτωπα» είναι πολλά και χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις. Πάντως, η παρατήρηση του Παπανδρέου για λιγότερα λόγια (και μόνο όταν πρέπει) και περισσότερα έργα, με συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι καίρια.

Επειδή όλοι ξέρουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι πιέσεις θα ναι μεγάλες χρειάζονται χειρισμοί υψηλού πολιτικού εκτοπίσματος… Με σταθερές αρχές και αξίες, αλλά και με ανάλογη πολιτική προνοητικότητα.

Παράδειγμα πρώτο:

Πολλοί υπουργοί φοβούνται να μιλήσουν με πραγματικούς γνώστες του χώρου τους. Είναι αμυντικοί. Εχουν ακούσει διάφορα και ίσως νομίζουν ότι θα «μολυνθούν». Λάθος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλά απ όσα τους καταμαρτυρούν δεν είναι αλήθεια. Μέσα στη «φύση της δουλειάς» είναι και αυτά. Ας επωφεληθούν, εφαρμόζοντας τη δική τους πολιτική. Η «διαχείριση» είναι κρίσιμο μέγεθος της πολιτικής και δεν γίνεται «απ έξω».

Παράδειγμα δεύτερο: Τα Stage. Η πολιτική επιλογή, από άποψη αρχών και ουσίας, είναι αναμφισβήτητα απολύτως ορθή. Υπάρχουν όμως κρίσιμα «περιφερειακά» ζητήματα. Λόγου χάρη, όσοι έχουν δουλέψει, γιατί δεν πρέπει να πληρωθούν για τον χρόνο που δούλεψαν; Ή όσοι έχουν πολλά χρόνια καταχρηστικής ανασφάλιστης εργασίας χρήζουν άλλης μεταχείρισης. Ισως κάποια λιγότερα μόρια, ασφαλιστική αναγνώριση του χρόνου που εργάστηκαν κ.ο.κ. Η ισότητα έναντι όλων είναι σωστή. Καμιά φορά όμως, χωρίς κοινωνικά κριτήρια, μπορεί να διολισθήσει σε ακούσιες αδικίες…

Παράδειγμα τρίτο: Η κομματική αντίδραση που εκδηλώθηκε στην εκλογή του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ορθότατη η θέση για ανανέωση και πλήρη διαχωρισμό του κόμματος με το κράτος. Προφανώς η «αντίδραση» έχει πολλές αφετηρίες. Προσωπικές δυσαρέσκειες ή πολιτικές. Το ζητούμενο όμως δεν είναι μία εύκολη «δίκη προθέσεων» (αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές), όσο ένα δημοκρατικό κόμμα με αντίστοιχες διαδικασίες που όλα θα έρχονται στο φως του δημοκρατικού ελέγχου, που (ας μη γελιόμαστε) δεν υπάρχει.Αλλά οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές (εκλογικός νόμος κ.λπ.) που έχει προτείνει ο Παπανδρέου το προϋποθέτουν.

  • Παναγιώτης Δ. Παναγιώτο, ΕΘΝΟΣ, 27/10/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: