Το άλλο μήνυμα της κάλπης

Posted on Οκτώβριος 28, 2009. Filed under: Μπαρτζινόπουλος Ερρίκος |

Δεν διατηρώ δυστυχώς αρχείο κι έτσι δεν μπορώ να παραθέσω με ακρίβεια τα όσα γράφονταν και λέγονταν τότε που ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να καθιερώσει τη συμμετοχή των μελών, των οπαδών και των φιλικά προσκείμενων στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά νομίζω ότι όλοι θα θυμάστε ότι τα περισσότερα ήταν από απαξιωτικά μέχρι ειρωνικά. Ποιος φανταζόταν ότι η ενέργεια εκείνη θ αποδεικνυόταν μια πραγματική επανάσταση στα κομματικά πράγματα του τόπου και ότι μερικά χρόνια μετά θα έσπευδε και η Νέα Δημοκρατία να την αντιγράψει ως μοναδικό τρόπο ανάδειξης μιας ισχυρής και αδιαμφισβήτητης ηγεσίας;

Βέβαια, δεν φαίνεται πιθανό να φτάσουν τελικά στην εφαρμογή του μοντέλου που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα είχε γίνει αν η τελευταία πρόταση Αβραμόπουλου είχε τεθεί νωρίτερα. Ισως και να είχε υιοθετηθεί. Ολα είναι πιθανά. Αλλωστε, αν δεν έγινε τώρα, τίποτα δεν αποκλείεται να γίνει σε μια μελλοντική εκλογή. Δεν θα λείψουν οι ευκαιρίες.

Ωστόσο, εκείνο που δεν φαίνεται να τους προβληματίζει στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες δεν έχουν μόνο το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της ανάδειξης ηγεσίας με αυξημένο κύρος, αλλά αποτελούν και ένα μέτρο σύγκρισης στην περίπτωση που η πρακτική χρησιμοποιείται και από άλλα κόμματα, αφού, θέλοντας και μη, και συγκρίσεις θα γίνουν και συμπεράσματα θα επιχειρηθεί να εξαχθούν.

Για παράδειγμα, ασφαλώς και έχει σημασία να είναι πολλοί αυτοί που θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό, αλλά σημασία θα έχει και πόσοι θα είναι αυτοί. Εκατό χιλιάδες, διακόσιες χιλιάδες, περισσότεροι, λιγότεροι; Οσοι και να είναι, θα βρεθούν κάποιοι που θα τους συγκρίνουν με τον αριθμό εκείνων που πήραν μέρος στη διαδικασία ανάδειξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όταν υποψήφιοι ήταν ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος και ο Σκανδαλίδης.

Μοιραίες είναι αυτές οι συγκρίσεις. Και για πολλούς είναι και ενδεικτικές της απήχησης των κομματικών σχηματισμών στην κοινωνία. Θα είναι κι αυτό ένα αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι νεοδημοκρατικές κάλπες όταν θ ανοίξουν.

  • Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 27/10/009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: