Φοροδιαφυγή με κόλπο τις εξωχώριες εταιρείες

Posted on Οκτώβριος 28, 2009. Filed under: Λυρτσογιάννης Θανάσης |

  • Ενας είναι ο εχθρός… όχι ο ιμπεριαλισμός, αλλά η φοροδιαφυγή. Είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, τους ειλικρινείς φορολογούμενους και εν τέλει την ίδια τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας εξαιτίας της ατολμίας και της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα περί κρίσης και άλλα τινά που επικαλέστηκαν εκπρόσωποι της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο ως πρόχειρες και ατυχείς δικαιολογίες μπορούν να εκληφθούν.

Απόδειξη πρώτη, τα στοιχεία για 3.684 εξωχώριες εταιρείες, τα οποία υπήρχαν στα συρτάρια, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ποτέ να τα χρησιμοποιήσει για να εισπράξει περισσότερους φόρους από φοροφυγάδες.

Το κόλπο με τις εξωχώριες, που ιδρύθηκαν με μόνο σκοπό την απόκτηση ακινήτων, χρησιμοποιήθηκε για να ξεφύγουν οι κάτοχοι των εταιρειών αυτών από το «πόθεν έσχες» και τα αντικειμενικά κριτήρια. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει να αγοράσουν πολυτελή ακίνητα εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ, αλλά να μην ελεγχθούν πού βρήκαν τα χρήματα, καθώς και να μην πληρώσουν φόρους με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, αφού κάτι τέτοιο δεν δικαιολογούσε η φορολογική τους δήλωση.

Πρόκειται κυριολεκτικά για προκλητικό πλούτο, όπως τον αποκάλεσε και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων, των οποίων η φορολογική δήλωση δεν δικαιολογεί ούτε την απόκτηση, ούτε την κατοχή.

Ας ελπίσουμε ότι η λίστα των 128 σελίδων με τις 3.684 εταιρείες είναι μόνο το πρώτο βήμα, το πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Και θα πρέπει να είναι έτσι, γιατί η φοροδιαφυγή διαστρεβλώνοντας κανόνες και αρχές, επιδρά δυσμενώς στο σύνολο της οικονομίας, αφού:

– Εξαιτίας της οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν περισσότερους φόρους.

– Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις.

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι υφίστανται πολιτικές λιτότητας.

– Πλήγμα δέχονται οι επενδύσεις και επομένως η απασχόληση, γιατί το συνηθέστερο θύμα των υψηλών ελλειμμάτων είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

– Νοθεύονται ο ανταγωνισμός και το επιχειρηματικό παίγνιο, όταν οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος.

– Μα πάνω απ όλα ο μεγάλος χαμένος είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος στερείται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Θανάσης Λυρτσογιάννης, ΕΘΝΟΣ, 27/10/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: