Η απάντηση στην πρόκληση

Posted on 29 Οκτωβρίου, 2009. Filed under: Βία, Ελληνική Αστυνομία, Τρομοκρατία |

  • Η ΕΝΟΠΛΗ επίθεση, με καταιγισμό σφαιρών εναντίον αστυνομικών στο Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, από ομάδα 6 δραστών με ανθρωποκτόνο πρόθεση, εντάσσεται σε μια σειρά πράξεων ένοπλης βίας, που αναπαράγεται και εντείνεται.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ στο ψαχνό και αυτή τη φορά οι δράστες, τραυματίζοντας στον θώρακα και την κοιλιά τους αστυνομικούς, ένας μάλιστα δέχτηκε τέσσερις σφαίρες και είναι σοβαρή η κατάστασή του. Μια άλλη είναι στην εντατική. Ολα δείχνουν ότι οι επιτιθέντες ενήργησαν χωρίς κανέναν δισταγμό και είχαν προετοιμαστεί πολύ καλά για την πρόκληση. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει οργάνωση, που διαθέτει και μέσα. Στολές χτυπούσαν αλλά ανθρώπους ήθελαν να σκοτώσουν.

ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ αναμενόμενο, όλος ο πολιτικός κόσμος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τα κόμματα, καταδίκασαν την επίθεση και εκδήλωσαν τη συμπάθειά τους στα θύματα, εκφράζοντας και την κοινή γνώμη, η οποία, ωστόσο, έχει πολλά ερωτήματα για το φαινόμενο της ένοπλης βίας και την αντιμετώπισή του.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ κοινωνικό φαινόμενο με ιδεολογικές ρίζες και κίνητρα ή μια εγκληματική δραστηριότητα; Πού αποσκοπούν τα τυφλά χτυπήματα σε αστυνομικούς; Σίγουρα, να προκαλέσουν. Τι όμως; Μια γενικότερη εξέγερση ή την ένταση της κρατικής καταστολής, ώστε να πάψει κάθε πολιτική αντίσταση; Στην πρώτη περίπτωση, η πρόκληση είναι μάταιη, στη δεύτερη μεταφράζεται σε προβοκάτσια.

ΑΥΤΑ ΚΑΙ πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν επί χρόνια αναπάντητα, αλλά, παράλληλα, δεν υπάρχει και συγκροτημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εχουν γραφεί πολλά και αντιφατικά, αλλά όλα σταματούν σε γενικότητες και αφορισμούς. Ο Αλμπέρ Καμύ το είχε πει πιο απλά. Το ζήτημα είναι να μη νομιμοποιούμε τον ξένο.

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ και αυτή τη φορά από την πλευρά της κυβέρνησης, διά στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αφορισμοί, όπως: «Είμαστε εδώ παρόντες, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική».

ΑΣΦΑΛΩΣ, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, ούτε και πρέπει να τρομοκρατείται και να υποχωρεί, δηλαδή να νοθεύεται. Ποια, όμως, μπορεί να είναι η άμεση και αποφασιστική απάντηση στη δολοφονική επίθεση; Και στις άλλες; Η Δημοκρατία, πάντως, δεν πρέπει να τρομοκρατεί.

ΜΗΠΩΣ, ΔΗΛΑΔΗ, όπως ακούγεται, η άμεση και αποφασιστική απάντηση θα δοθεί με έναν νέο τρομονόμο, που θα λύσει τα χέρια της αστυνομίας για να ενεργεί αδιακρίτως κατά υπόπτων; Και να στήνει ενόχους;

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑ αδιαπραγμάτευτο το ότι η Δημοκρατία προστατεύεται με περισσότερη και όχι με λιγότερη δημοκρατία. Η λιγότερη δημοκρατία των όποιων τρομονόμων θα ενισχύσει την αντίδραση και δεν θα την αντιμετωπίσει. Και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα αποδειχθεί απλώς ευφημισμός. Θα μας γυρίσει πίσω στον Τζορτζ Οργουελ.

  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: