Τα πραγματικά προβλήματα και η παγίδα της επικοινωνίας

Posted on 30 Οκτωβρίου, 2009. Filed under: Καρελιάς Γιώργος |

Εχοντας απέναντί της μια αντιπολίτευση απαξιωμένη (είναι ν’ αναρωτιέται κανείς αν πριν από έναν μήνα μας κυβερνούσαν αυτοί που τώρα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς θα βγάλουν τον νέο αρχηγό τους) η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μέχρι στιγμής μία σημαντική (δύσκολη) απόφαση κι έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξαγγελιών, σχετικά εύκολων και ευχάριστων.

Ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Οι εντυπώσεις εξακολουθούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο και το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στην επικοινωνιακή διαχείριση. Και στα δυο έχει θετικές επιδόσεις και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Ωστόσο, το πεδίο αυτό μπορεί εύκολα να γίνει αρνητικό (οι εντυπώσεις μπορεί να αλλάξουν σε σύντομο χρόνο και από απρόβλεπτα γεγονότα) αν δεν στηρίζεται σε επεξεργασμένη πολιτική και σε αποφάσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των προγραμμάτων STAGE στο Δημόσιο, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη ανανέωση μερικών χιλιάδων συμβάσεων, ακόμη και αν η διάρκειά τους είχε ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. πάνω από δύο χρόνια). Η απόφαση είναι σύμφωνη με την προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο. Και μπορεί κανείς να πει ότι θέτει τέλος σ’ ένα φαύλο καθεστώς προσλήψεων. Ομως, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είχαν πει προεκλογικά ότι, για τους ήδη εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς, θα ίσχυε η μοριοδότηση, γεγονός που δείχνει ότι η μελέτη του προβλήματος δεν ήταν επαρκής. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και από τη διαφορετική προσέγγιση που είχε στην αρχή ο υπουργός Εργασίας. Ετσι, η τελική απόφαση φαίνεται εν μέρει ανακόλουθη με την προεκλογική ρητορική, αν και είναι -σκληρή μεν αλλά- αναγκαία για την αποκατάσταση της στοιχειώδους αξιοπιστίας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις.

Χρονικά, η πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης ήταν η προκήρυξη των θέσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των περιφερειαρχών. Και αυτή ήταν σύμφωνη με την προεκλογική εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου. Το πλήθος των βιογραφικών που εστάλησαν φανερώνει ότι η κοινή γνώμη πίστεψε πως η επιλογή που θα γινόταν θα ήταν αξιοκρατική και δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές και, επομένως, τον τελικό λόγο θα τον είχαν οι υπουργοί. Ετσι, άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες «παρεξηγήσεις», επειδή αποκαλύφθηκε ότι ο πρώτος γενικός γραμματέας που επελέγη (υπουργείο Δικαιοσύνης) ήταν… γνωστός του υπουργού, λες και ο οποιοσδήποτε υπουργός θα μπορούσε να επιλέξει τον πρώτο τυχόντα για άμεσο συνεργάτη του. Το λάθος έγινε εξαρχής, όταν δεν κατέστη απολύτως σαφές ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν γι’ αυτές τις πολιτικές θέσεις πρέπει να συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Η διαδικασία είναι χρήσιμη, έστω για να εμπεδωθεί η αξιοκρατία εντός του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα είναι λίγο να επιλέγονται οι καλύτεροι, βάσει προσόντων, από το κυβερνών κόμμα, αντί να καταφεύγουν στην παραδοσιακή λύση της επιλογής αποτυχόντων πολιτευτών κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί από τις πρώτες μέρες δείχνουν μεγάλη κινητικότητα. Οι εξαγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Το ίδιο και οι συμβολικές κινήσεις. Αφθονα τα παραδείγματα. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας δεσμεύτηκαν ήδη ότι, μέσα στον επόμενο χρόνο, οι συντάξεις θα δίνονται το πολύ μέσα σε τρεις μήνες. Η υπουργός Υγείας, ότι θα καθιερωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Η υπουργός Παιδείας, ότι θα γενικευθεί το ολοήμερο σχολείο. Και οι τρεις αυτές εξαγγελίες είχαν γίνει και στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Διότι απαιτούν πολλούς πόρους, προσωπικό και υποδομές. Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή κυβέρνηση βάζει από την πρώτη στιγμή μεγάλα στοιχήματα. Και, επομένως, το κέρδος ή η ζημιά θα είναι εξίσου μεγάλα, ανάλογα με την έκβασή τους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει συμβολικές κινήσεις, με σημαντικότερη μέχρι στιγμής την επίσκεψή του σ’ ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ, η οποία προβλήθηκε περισσότερο για το γεγονός ότι δεν συνοδευόταν από τις τηλεοπτικές κάμερες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και ούτε αυτό είναι το πρωτεύον, εν προκειμένω. Και στο παρελθόν πρωθυπουργοί έκαναν παρόμοιες επισκέψεις χωρίς κάμερες, για να δουν με τα μάτια τους τα προβλήματα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν καλή. Τα προβλήματα έμειναν. Επομένως, αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν θα κριθεί από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις (αυτές σε λίγο θα ξεχαστούν), αλλά από το αν οι διαπιστώσεις που έκανε θα αξιοποιηθούν από τους υπουργούς και τις υπηρεσίες τους. Εν κατακλείδι, αν σε εύλογο χρονικό διάστημα (όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη) το ΙΚΑ δεν καταφέρει, τουλάχιστον, να συντομεύσει τον χρόνο των ραντεβού, η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου θα γίνει μπούμερανγκ.

Το είχαμε πει και προεκλογικά: Οσο λιγότερες υποσχέσεις έδιναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόσο καλύτερα. Γνώριζαν τι θα παραλάμβαναν, δεν είχαν κανένα λόγο να καλλιεργούν μεγάλες προσδοκίες. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.Οι διαπιστώσεις και οι εξαγγελίες περισσεύουν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το «πρέπει να…» είναι, διαχρονικά, ψωμοτύρι για τους πολιτικούς. Αρκετά. Η νέα κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αλλάξει αυτή την τακτική. Οι υπουργοί της να μιλάνε όταν θα έχουν έτοιμο κάτι προς υλοποίηση. Ή, ακόμα καλύτερα, όταν θα έχουν να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα που έφερε μια απόφασή τους.

Η χρησιμοποίηση των μεθόδων της επικοινωνίας είναι αναπόφευκτη στην πολιτική. Αρκεί να μην την υποκαθιστά. Το πάθημα της κυβέρνησης Καραμανλή, που υποδουλώθηκε στην επικοινωνία, νομίζοντας ότι θα ήταν άτρωτη στο διηνεκές, είναι ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγήν. Αν το έχουν συνεχώς στον νου τους οι νέοι κυβερνώντες, έχουν την ελπίδα να πάνε καλύτερα από τους προκατόχους τους.

  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: