Μηνύματα από το παρελθόν

Posted on Οκτώβριος 31, 2009. Filed under: Νέα Δημοκρατία, Πολιτική |

Τα πρώτα μηνύματα μάς ήρθαν από τη Ν.Δ. με την ευκαιρία της εκλογής της νέας, μετά την εκλογική ήττα, ηγεσίας. Εκτακτο συνέδριο, γιατί και οι περιστάσεις ήταν έκτακτες, με την τελευταία σύνθεση του τακτικού, θα συνέρχονταν με αποκλειστικό θέμα την εκλογή νέου προέδρου και με διαδικασία μιας μόνο ημέρας. Το μήνυμα είναι παμπάλαιο, έρχεται από πολύ μακριά. Εχει πολλά δημοκρατικά κενά, τυπικά και ουσιαστικά και πάσχει στην αντιπροσωπευτική του εγκυρότητα, αλλά και σε αντιπροσωπευτικό εύρος. Επιπλέον, το έκτακτο συνέδριο μοιραία θα αποτελούσε, με τη συγκεκριμένη σύνθεση, μέρος του ανακύψαντος προβλήματος, δηλαδή της ήττας. Αν ένα προς ένα μελετούσατε τα πρόσωπα θα είχατε αναγνωρίσει όλους τους βασικούς συντελεστές της ήττας.

Θα δεχθούμε όμως ότι αυτή η λύση είχε το χάρισμα της αμεσότητας για την αντιμετώπιση σημαντικού και εκτάκτου γεγονότος, στο οποίο σχεδόν αποκλειστικά θα έπρεπε να συγκεντρώσει την προσοχή του. Το πιο σημαντικό είναι ότι από παράδοση η κομματική διαμόρφωση αυτής της παράταξης ήταν αποκλειστικό έργο μιας πολιτικής «ελίτ», πιστεύω και όλων των άλλων κομμάτων. Δεν είναι αρνητικό, αντιθέτως. Είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον η πιο έγκυρη διαδικασία για να ξεχωρίσει η αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός κόμματος, δηλαδή της πολιτικής, σε σχέση με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα από μια σύγχυση των δύο αυτόνομων ρόλων τα ζούμε πολύ οδυνηρά όταν μια κατακερματισμένη σε ενδιαφέροντα και συμφέροντα κοινωνία ή και παράταξη μεταφέρει με αξιώσεις στην πολιτική τον κατακερματισμό ενδιαφερόντων, συμφερόντων και προπαντός επιδιώξεων και αιτημάτων.

Η εισπήδηση του κατακερματισμού στη διαμόρφωση του πολιτικού κόμματος αναπήδησε αμέσως, με σαφήνεια και απειλητικά μόλις άρχισαν οι συζητήσεις για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος και για το «άνοιγμα στην κοινωνία». Αμφιβάλλω αν οι υποψήφιοι ή οποιοσδήποτε άλλος πιστεύουν ειλικρινά στα συνθήματα αυτά και γι’ αυτό πυρετωδώς συνεχίζουν να προωθούν την υποψηφιότητά τους με τις «ελίτ» που ο καθένας προσπαθεί να συγκεντρώσει γύρω του. Κανείς όμως δεν τολμάει να αρνηθεί το «άνοιγμα στην κοινωνία» έστω και αν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε τραγέλαφο.

Τα μηνύματα που έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρό του και νεοεκλεγέντα από τον λαό πρωθυπουργό (αλλά και σε μας) είναι σαφέστερα αλλά και απειλητικότερα. Ενα σώμα εκλεγμένο από το προηγούμενο συνέδριο σε μέρες ήττας και κατάθλιψης και χωρίς να έχει μπροστά του την «πίτα της εξουσίας», εκλήθη, σε ατμόσφαιρα θριάμβου, να αποφασίσει για θέματα καινοφανή γι’ αυτό.

Διακήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου τον χωρισμό του κόμματος από το κράτος. Δεν ξέρουμε σε ποιο βάθος το εννοεί ούτε αν είναι σε θέση να το εφαρμόσει. Απευθύνεται όμως σε ένα κόμμα και σε ένα παλαιό ηγετικό σώμα με εικοσαετή κυβερνητική πείρα, όπου το κόμμα είχε ολοκληρωτικά ταυτισθεί με το κράτος, για την ακρίβεια είχε απεμπολήσει τον ανεξάρτητο πολιτικό ρόλο και είχε ενσωματωθεί στο κράτος και τα συνδεόμενα με αυτό συμφέροντα. Τώρα με φρεσκοψημένη την πίτα της εξουσίας μπροστά του αχνίζουσα θα ήταν αφελές να περιμένουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα έστελνε άλλα μηνύματα στον πρόεδρό του και σε μας.

  • Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη, Η Καθημερινή, 30/10/2009
Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: