Δει δη Παγκάλου

Posted on 4 Νοεμβρίου, 2009. Filed under: Κέζα Λώρη, Πάγκαλος Θόδωρος |

Λώρη Κέζα | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Oι λιμενεργάτες έχουν μουλαρώσει, οι Ευρωπαίοι ρωτούν αν η συμφωνία με την Cosco συνάδει προς το κοινοτικό δίκαιο, οι έμποροι τραβάνε τα μαλλιά τους, οι Κινέζοι θεωρούν το ζήτημα «διπλωματικό» και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος καλείται να βγάλει τον δράκο από την τρύπα. Θέλει μαεστρία για να διευθετηθεί ένα ζήτημα όπου κανείς δεν βρίσκει το δίκιο του γιατί υπάρχουν πολλές πτυχές δικαίου, παρανόηση των ρόλων και μπόλικη παραφροσύνη. Εν πρώτοις, η κυβέρνηση πρέπει να σβήσει από τη μνήμη των πολιτών όσα υποστήριζε ως αντιπολίτευση, για τους κινδύνους που ενέχει το ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων και τηλεπικοινωνιών. Κατόπιν καλείται να διασώσει τα ρετάλια της αξιοπιστίας από μια διακρατική συμφωνία που καλώς ή κακώς υπεγράφη.

Oι συνδικαλιστές με τα βελούδινα κολάρα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Η εισαγγελική έρευνα απεκάλυψε κολοσσιαίους μισθούς για το τίποτα, δηλαδή για ώρες που δεν δουλεύτηκαν, για υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν, για φαντομάδες και προνομιούχους που εισπράττουν δεκαπλάσιες αποδοχές από εκείνες του μέσου υπαλλήλου. Το ξέρουμε το επιχείρημα, αυτά δημοσιοποιούνται για να διασπαστεί το εργατικό κίνημα, είναι οι κεφαλαιοκράτες που διακινούν τις πληροφορίες για να κουρδίσουν τη ζήλια. Αλαλα τα χείλη των εργατοπατέρων, τσιμουδιά δεν έβγαλαν. Δεν συμφέρει να αρχίσει το σκάλισμα για το «πόθεν έσχες» γιατί ακούγονται πολλά για επιδρομές και ανομίες (αποδεικτικά δεν υπάρχουν, όλα κινούνται στη σφαίρα της πολύχρονης φημολογίας). Να πούμε όμως και του στραβού συνδικαλιστή το δίκιο. Καλό θα ήταν να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας και να μην αρχίσει η επέλαση ασιατικής εργατιάς που τα κοντέινερ τα ξέρει από μέσα κι ανακατωτά καθώς σε τέτοια κοιμάται στην αλλαγή βάρδιας. Σε ένα οκτάμηνο οι Κινέζοι θα φέρουν τους δικούς τους που δεν θα διαμαρτυρηθούν σε καμία επιθεώρηση εργασίας αν τυχόν καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα.

Εκτός από τις απεργιακές οχλήσεις η κυβέρνηση έχει στο κεφάλι της και την Κομισιόν, που απέστειλε κατάλογο αδιάκριτων ερωτήσεων. Το πρώτο ζήτημα αφορά τα φορολογικά προνόμια τα οποία πιθανόν να είναι αντίθετα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ζητεί επίσης να εξεταστεί αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης και της διακήρυξης του διαγωνισμού. Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Στους πειραιώτικους κύκλους είναι πάντως γνωστές όλες οι παράμετροι: άλλα έλεγε η προκήρυξη και άλλα συμφωνήθηκαν, υπήρχε όμως τόση πρεμούρα να κλείσει το συμβόλαιο που η ελληνική πλευρά απλώς σταυροκοπήθηκε και ευχήθηκε μια σιωπηρή εξέλιξη. Εκτός από τους Ευρωπαίους πιέζουν και οι Ασιάτες. Ο κινέζος πρόεδρος της Cosco κ. Γουέι Τζιαφού θα κάνει μια επισκεψούλα τις επόμενες ημέρες για να τα ψάλει της κυβέρνησης και να υπενθυμίσει τις στενές σχέσεις ελλήνων εφοπλιστών και κινεζικών ναυπηγείων. Θα υπενθυμίσει ότι η συμφωνία για την παραχώρηση του λιμανιού δεν είναι εμπορική, είναι πολιτική. Εκτός από τις τρεις πλευρές που πιέζουν, υπάρχουν και οι παραλήπτες 5.000
κοντέινερ που αρχίζουν να εκνευρίζονται.

Και τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση; Δει δη Παγκάλου και άνευ τούτου ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων. Ποιος άλλος μπορεί να κατεβεί στο λιμάνι και να μιλήσει μαγκιόρικα χωρίς να απειλεί με εισαγγελείς και αστυνομίες; Ποιος θα καλοπιάσει τους Κινέζους, θα εξηγήσει την ελληνική πραγματικότητα και θα εγγυηθεί στο προφορικό ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις;

Ποιος θα πάρει μια αναβολή στην απολογία στην Κομισιόν; Ο αντικυβερνήτης μέσα στην έξαψη και στην υπερβολή του έχει την τέλεια ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που τον καθιστούν αταξινόμητο είδος στην πολιτική ζωή. Είπε ότι το λιμάνι πρέπει να μείνει ανοιχτό και το πιο πιθανό είναι να το πετύχει. Είναι καλός διαπραγματευτής. Στο τέλος θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, κυρίως ο Πρωθυπουργός που θα βγει από την τρικυμία. Δηλαδή, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η επιτυχία της κυβέρνησης κρίνεται από την υλοποίηση ιδεών και αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας!

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: