Εις οιωνός άριστος

Posted on 4 Ιανουαρίου, 2010. Filed under: 2010, Καλλίτσης Κώστας |

  • Tου Κωστα Καλλιτση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/01/2010

Το 2010 θα είναι πραγματικά δύσκολο. Τούτου δοθέντος, εις οιωνός άριστος, η βεβαιότητα του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, ότι δεν πρόκειται να απορριφθεί το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στις Βρυξέλλες, περίπου σε δέκα ημέρες. Ασφαλώς, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα που χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, μας έχουν κάνει περισσότερο δύσπιστους. Δικαιολογημένα. Δεν ήταν λίγο, κάθε χρόνο μετά το 2004 να «πετυχαίνει» ένα ατομικό ή ομαδικό σκάνδαλο! Ή, μέσα σε ένα χρόνο, το 2009, ψάχνοντας την «κατάλληλη» ώρα για εκλογές (τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο…) να εκτινάσσει το έλλειμμα στα 30 δισ. ευρώ – νέο ρεκόρ Γκίνες! Ή, τάχα ανύποπτη και δήθεν υπεύθυνη, να εγκαταλείπει το σκάφος αφού προηγουμένως το έριξε σε ξέρα… Εξαιτίας της εμπειρίας όλων αυτών, πολλοί δυσπιστούν γενικότερα ως προς την ικανότητα των κυβερνήσεων να διδάσκονται από τα λάθη τους, ως προς το κουράγιο τους να λένε αλήθειες, ως προς την αφοσίωσή τους στο δημόσιο συμφέρον – μήπως απλώς αρέσκονται να απολαμβάνουν την εξουσία; Είναι βέβαιον λοιπόν ότι, διαβάζοντας τις σχετικές πρωθυπουργικές δηλώσεις, θα αναρωτήθηκαν μήπως, πάλι, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες – του Προγράμματος.

Δεν το θεωρώ πιθανό.

Η κυβερνητική ηγεσία έχει κατανοήσει ποιες θα ήταν οι συνέπειες της απόρριψής του: Αδυναμία δανεισμού του κράτους για την αποπληρωμή των δανείων που λήγουν, αναγκαστική προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβολή άγριων (και, εκ των πραγμάτων, με άτσαλο τρόπο…) περικοπών στις δαπάνες, παγίδευση της οικονομίας σε βαθιά ύφεση, ανεργία ρέουσα στους δρόμους. Κρίση γενικευμένη, που θα εξελισσόταν σε πολιτική κρίση.

Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου για την κατάρτιση του Προγράμματος επιλέγει (σωστά…) να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι με τους (τζάμπα μάγκες) θορυβώδεις «ηρακλείς της συνέπειας», εικάζω το πράττει διότι κατανοεί ότι αυτοί θα τον οδηγούσαν στην πολιτική χρεοκοπία και στην ακύρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του. Ηττημένοι θα ήταν ο ίδιος και ο τόπος. Ισως μόνοι ικανοποιημένοι, κάποια κέντρα «διαπλοκής» και όσοι διαβλέπουν σε κοινωνικές αναστατώσεις και πολιτικούς κλυδωνισμούς την τελευταία ευκαιρία να αναλάβουν ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή – και δη, ως σωτήρες… Αντιθέτως, η κατάρτιση ενός μεταρρυθμιστικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει στον τόπο την ευκαιρία μιας ανάσας από τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων δανειστών μας. Kαι όχι μόνον: Μπορεί να αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ακρίβεια και τη διαχρονική σταθερότητα του οποίου θα εγγυάται όχι μόνον η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι σημαντικό.

Η επικύρωση ενός τολμηρού και έγκυρου Προγράμματος δεν θα δώσει μόνον τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους – αυτό, «απλώς», είναι το επείγον. Κυρίως, θα αποτελέσει την αξιόπιστη βάση εκκίνησης ενός νέου κύκλου αλλαγών, διαρκούς μεταρρύθμισης του κράτους, της οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτήν την έννοια, το σκληρό 2010 ίσως αποδειχθεί το κρίσιμο 2010. Αν στη διάρκειά του οι επίμαχες δημόσιες υποθέσεις πάνε καλά, το «σκληρό» θα λησμονηθεί. Και το 2010 θα καταγραφεί ως το πρώτο έτος μιας (πραγματικής) αλλαγής προς το καλύτερο.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: