Ο πολιτικός κόσμος σε κρίση…

Posted on Μαΐου 6, 2010. Filed under: Παναγιώτου Παναγιώτης Δ. |

  • Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου, ΕΘΝΟΣ, 06/05/2010

Η χθεσινή ειρηνική κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδήλωση αντίδρασης κατά των μέτρων ήταν από τις μεγαλύτερες μεταπολιτευτικές διαδηλώσεις. Αντίστοιχη της σκληρότητας και των αδικιών που περιέχουν τα «μέτρα». Περιέκλυε οργή για το «γιατί και πώς» φτάσαμε έως εδώ και ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον. Αλλά, για να την προσεγγίσουμε σωστά, πρέπει να κάνουμε ορισμένες κρίσιμες διακρίσεις. Πρώτα να ξεχωρίσουμε την εγκληματική ενέργεια και επίθεση στο κτίριο της Marfin. Τους «κουκουλοφόρους», τους «αναρχικούς», τους «αντιεξουσιαστές» και όλους εκείνους που ανεξάρτητα από «ετικέτες και κίνητρα» έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους τη βία. Μια συμπεριφορά που οδηγεί τελικά αντικειμενικά σε εγκληματικές πράξεις απολύτως καταδικαστέες, ανεξαρτήτως πολιτικών ή «συνωμοτικών» θεωριών.

Μειοψηφίες (που ο λόγος ύπαρξής τους είναι μια «άλλη περίπτωση» και θέλει ειδική προσέγγιση) που εκμεταλλεύονται συστηματικά την κοινωνική ένταση και διαμαρτυρία. Τη χρησιμοποιούν σαν «αφορμή» για να την «καπελώνουν» με τις δικές τους επιδιώξεις.

Η δεύτερη διάκριση αφορά ένα καινούργιο φαινόμενο. Εκτός από τα μεγάλα πολιτικο-συνδικαλιστικά μπλοκ με την «political correct» συμπεριφορά, στη χθεσινή διαδήλωση είχε κατέβει «πολύς ανεξάρτητος κόσμος».

Αυτός ο «κόσμος», σε συνδυασμό και με «παραδοσιακούς διαδηλωτές», εξέφρασε «οριζόντια», σε σχέση με τη διάταξη των δυνάμεων, μια έντονη και οργίλη αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος, της «βουλευτοκρατίας», της «Βουλής» κ.λπ., με πολλαπλά συνθήματα, με κεντρικό πυρήνα «να πληρώσουν οι κλέφτες». Η απόδοση ευθυνών και η αναδιαμόρφωση πολιτικής σκηνής (δεν είναι τυχαία τα αυθόρμητα γιουχαΐσματα πολιτικών προσώπων, που πολλαπλασιάζονται τελευταία) ανάγονται σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, για να μπορέσουν να βρουν μια στοιχειώδη κοινωνική «νομιμοποίηση» τα μέτρα. Τα «μέτρα» πονάνε. Αλλά οι περισσότεροι πολίτες με ωριμότητα αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά τους, έως έναν βαθμό. Υπό τον όρο να «πληρώσουν» οι ένοχοι.

Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα νέο πολιτικό δεδομένο. Το «στοίχημα» είναι εάν το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα βρει τη δύναμη και αν μπορεί να το κάνει το ίδιο ή όχι.

Το θέμα κάθε άλλο παρά «απλό», από πολλές πλευρές, είναι. Ο Παπανδρέου όλα δείχνουν ότι το έχει συνειδητοποιήσει. Ο Σαμαράς, «όμηρος» του «νεο-καραμανλισμού» και όλων των υπευθύνων για την κρίση, την τελευταία εξαετία, για αντιπερισπασμό στρέφεται με απίθανη μικροκομματική ανευθυνότητα γενικώς κατά των «μέτρων» που μας επεβλήθησαν. Είναι «πίσω» και από τους «οπαδούς του» ακόμα…

Τα χθεσινά γεγονότα, κυρίως η εγκληματική ενέργεια, βλάπτουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με σημαντικές συνέπειες.

Ομως, από την άλλη πλευρά, αποτελούν -οι ειρηνικές αντιδράσεις- και μια αφορμή για να σκεφτούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες τα αδιέξοδα που περικλύουν ορισμένες αψυχολόγητες «αγριότητες»…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: