Ωρα ευθύνης για όλους

Posted on 6 Μαΐου, 2010. Filed under: ΕΘΝΟΣ |

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξε σαφής: «Η χώρα είναι στο χείλος της αβύσσου». Και εξίσου σαφής υπήρξε και η υπόδειξή του: «Να μη γίνει το βήμα προς το κενό». Το ζητούμενο είναι αν και κατά πόσο υπάρχει περίσσευμα σωφροσύνης, σοβαρότητας και υπευθυνότητας στους αποδέκτες της προεδρικής έκκλησης, ώστε να αντιληφθούν την ανάγκη συμμόρφωσής τους με αυτήν και να ενεργήσουν ανάλογα.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ αποδέκτες είναι τα κόμματα και όλοι εκείνοι που έμμεσα ή άμεσα συναποτελούν το πολιτικό σύστημα και με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους διαμορφώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το πολιτικό κλίμα, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη βρίσκεται ουσιαστικά παγιδευμένη μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον της.

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ -και δικαιολογημένα- συνταξιούχοι και εργαζόμενοι για τα σκληρά και άδικα μέτρα που καλούνται να επωμιστούν με την επικύρωση της συμφωνίας για τη δανειοδότηση της χώρας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, που να εγγυάται την αντιμετώπιση των οικονομικών αδιεξόδων της χώρας στην περίπτωση που θα ακυρωνόταν η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

ΣΕ ΟΛΑ αυτά προστέθηκε χθες και το νέο πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με τα επεισόδια και το τραγικό γεγονός του θανάτου των τριών νέων μέσα στην πυρπολημένη τράπεζα. Ηδη προεξοφλείται ότι οι συνέπειες στην τουριστική κίνηση θα είναι σημαντικές και ανάλογες και οι απώλειες για την ελληνική οικονομία.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτήν την πραγματικότητα, αυτονόητο είναι ότι τελικά ελάχιστη σημασία έχουν οι δηλώσεις για το ένα ή το άλλο πρόβλημα, αν αυτές δεν συνοδεύονται και από συγκεκριμένες πράξεις, με τις οποίες οι μετέχοντες στο πολιτικό σύστημα θα αποδείξουν έμπρακτα αν και κατά πόσο διακατέχονται από το αίσθημα ευθύνης που επικαλούνται.

ΓΙΑΤΙ, όπως κατέληξε και ο Κ. Παπούλιας, «η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

ΕΘΝΟΣ, ΓΝΩΜΗ, 06/05/2010

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: