Η ατραξιόν του αίματος

Posted on 8 Μαΐου, 2010. Filed under: Τσιχλιάς Σωκράτης |

  • Tου Σωκρατη Τσιχλια, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 8 Mαϊου 2010

Να λοιπόν που συναντήθηκαν με τη μοίρα. Οι εραστές της καταστροφής, οι τελετάρχες της τυφλής άλογης βίας, πρωταγωνιστές, με την ενοχή του συστήματος, 30 χρόνια τώρα, μιας επαναλαμβανόμενης φρικωδίας, έχυσαν προχθές αίμα αθώων. Η φονική τους επίθεση με βαριοπούλες, μολότοφ και μπιτόνια βενζίνης άφησε πίσω της τρεις νεκρούς. Από τύχη η Ελλάδα δεν θρήνησε περισσότερους. Από τύχη τόσα χρόνια δε χάθηκαν άλλοι. Τα υποτιθέμενα θύματα ενός άδικου κόσμου έγιναν αξιοθρήνητοι θύτες. Οι υποτιθέμενοι εξεγερμένοι, εξουσιαστές· είχαν στα χέρια τους ζωές και τις πήραν. Με τον χειρότερο τρόπο νιώσαμε προχθές, ακόμη μία φορά, τι σημαίνουν για αυτήν την έστω κολοβή δημοκρατία μας οι πρακτικές της βίας και της καταστροφής, από όποιους κι αν ασκούνται. Η πύλη του αίματος δεν θέλει αντικλείδια για να τη διαβείς, είναι ανοιχτή σε όλους.

Ακόμη μία φορά, αυτή τη θλιβερή ημέρα του Μαΐου, η αστυνομία ήταν απούσα. Αφησε ανενόχλητους τους ελάχιστους δράστες και κατόπιν εορτής εξαπέλυσε πρωτοφανή καταδίωξη, κατά δικαίων και αδίκων, ως συνήθως.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση πολιτών που προηγήθηκε του φονικού, μια συγκέντρωση-κόλαφος για τα κόμματα εξουσίας που έφτασαν τη χώρα στη χρεοκοπία, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τηλεοράσεων, επίσης ως συνήθως. Αλλες φορές αρκούσαν υλικές καταστροφές, πυρκαγιές σε περιουσίες και επιχειρήσεις, αυτή τη φορά θυσιάστηκαν τρεις άνθρωποι.

Δεν ελπίζω ότι η λύτρωση θα έρθει από τις τύψεις. Οι άνθρωποι της βίας, όταν ξυλοκοπούν, πυροβολούν, βάζουν φωτιά, φλερτάρουν με τον θάνατο τον δικό τους και των άλλων. Εκλογικεύουν το παράλογο, ταξινομούν το χάος. Οι τύψεις θέλουν αισθήματα, έστω καταχωνιασμένα. Ελπίζω όμως ότι πήραν ένα μάθημα σκληρό όσοι συμπολίτες στο όνομα της δικαιοσύνης δικαιολογούν ερμηνεύοντας, ανέχονται ή συγχωρούν τους πρωταγωνιστές αυτής της «φρικαλέας ατραξιόν». Οσοι ορκιζόμαστε στον άνθρωπο οφείλουμε μέχρι τελικής πτώσεως να υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή. Ακόμη κι όταν είναι η ζωή των διωκτών μας.

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: