Ομιλεί μη ακουόμενος

Posted on Μαΐου 8, 2010. Filed under: Μπουκάλας Παντελής |

  • Tου Παντελη Μπουκαλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 8 Mαϊου 2010

Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε τους επικεφαλής των κομμάτων να λένε με καμάρι ότι σήμερα οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση», η απάντηση δεν θα μπορεί να είναι παρά μονολεκτική, και μάλιστα μονοεπιφωνηματική: Χα! Με τη συνείδησή τους, το μάθαμε πια, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν οι βουλευτές, αλλά με την προϋπόθεση να την καταψύξουν ή να την εκχωρήσουν στον πλάστη-αρχηγό, για να της δώσει τη μορφή και τη φωνή που ανέχεται η αυτού ηγεμονικότης, τη μόνη επιτρεπτή. Οσο για το δύσπιστο και δύσθυμο ακροατήριο δικαιούται να συνεχίσει να πιστεύει αφελώς ότι οι βουλευτές είναι για να βουλεύονται και να βούλονται και ότι, ανελεύθεροι οι ίδιοι, καμιά συλλογική ελευθερία δεν μπορούν να υπηρετήσουν.

Πανταχόθεν βάλλεται το πολιτικό μας σύστημα αλλά, λόγω και της άκριτης, κατεδαφιστικής γενίκευσης («όλοι κλέφτες, όλοι ψεύτες», όπως κανοναρχούν δα επί χρόνια και οι λαϊκιστές τηλεταγοί) όχι πάντοτε από τη σκοπιά της δημοκρατίας και για τις δικές της ανάγκες· ήδη έχουν βγει στην αγορά ωρυόμενοι και οι λάτρεις του παραδοσιακού λοχία-σωτήρα καθώς και οι θεωρητικοί του καθ’ ημάς μπερλουσκονισμού. Ευτυχώς πάντως ακούστηκε στη Βουλή στη συζήτηση για το μνημόνιο και μια ομιλία ικανή να επαναποδώσει στο πολιτικό σύστημα λίγους κόκκους έστω της χαμένης του αξιοπιστίας και κάπως να το υποστυλώσει πάνω στον κλονισμό του.

Λόγος στιβαρός, μετρημένος, υπεύθυνος, σεμνός και ταπεινός, αυτοκριτικός και μάλιστα όχι διά της μεθόδου της αυτοαπαλλακτικής γενικολογίας, συγκινημένος όσο και νηφάλιος, λόγος που δεν εξαντλείται στη συγχρονικότητα αλλά και προς το παρελθόν στρέφεται αυτοδιδασκόμενος και προς το μέλλον ατενίζει ελλόγως αισιόδοξος, αυτός ο λόγος ακούστηκε προχθές στη Βουλή για δεκαπέντε, είκοσι λεπτά. Και ειπώθηκε από τα χείλη του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Κ. Καραμανλή, για όσους βιάζονται να ξεχάσουν.

Ηταν υποχρέωσή του να μιλήσει και να μιλήσει έτσι ακριβώς. Και μίλησε. Αλλο τώρα αν στα πρακτικά της Βουλής σημειώνεται ότι «ομιλεί μη ακουόμενος». Ποιος πρακτικογράφος να καταγράψει όσα δεν λέμε καν από μέσα μας;

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: