Ανεξαρτήτως εξαρτημένοι

Posted on 2 Οκτωβρίου, 2010. Filed under: Μπουκάλας Παντελής |

Να συμβιβάσεις τα ασυμβίβαστα δεν είναι το ευκολότερο των πραγμάτων. Εχει το κόστος του. Και το πληρώνουν τούτες τις ημέρες οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Που με το μισό τους στόμα διακηρύσσoυν στεντορεία τη φωνή πως είναι ανεξάρτητοι, ακηδεμόνευτοι και κομματικώς ακαπέλωτοι, ενώ με το άλλο μισό, και σε χαμηλούς τόνους, θυμίζουν την κομματική τους καταγωγή ή και ένταξη, ώστε να μη χάσουν την ψήφο των συντρόφων τους. Μετακινούνται με τόση ταχύτητα από το «είμαι μέλος» στο «δεν είμαι μέλος» που προκαλούν ίλιγγο – στον εαυτό τους δηλαδή, γιατί στους θεατές τους προκαλούν κάτι ανάμεσα σε μελαγχολία και διάθεση καγχασμού. Γιατί δεν γίνεται να παίζεις και τον Δικαιόπολη και τον Λάμαχο στην ίδια παράσταση. Δεν γίνεται να θες να δείξεις πως δεν είσαι πολύ περήφανος για την κομματική σου στράτευση και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να δελεάσεις τους κομματικούς.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η δυσκολία των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών να πείσουν τους εκλογείς να ψηφίσουν «με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια». Με δεδομένο ότι το περιλάλητο μήνυμα των εκλογών εξαντλείται σε ό,τι θα αναδείξουν οι τηλεσχολιαστές το βράδυ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, βάφοντας τις πόλεις και τους νομούς της Ελλάδας πράσινες, γαλάζιες κ.τ.λ., η επίκληση των αυτοδιοικητικών κριτηρίων σβήνει δίχως νόημα πριν ολοκληρωθεί η σχετικώς φράση.

Αν ίσχυαν στοιχειωδώς τα αυτοδιοικητικά κριτήρια, το ξέρουν καλά και οι ίδιοι, ούτε ο κ. Ψωμιάδης θα θριάμβευε ούτε ο κ. Αβραμόπουλος θα επανεκλεγόταν δήμαρχος ούτε ο κ. Κακλαμάνης, που τον ανταγωνίστηκε επαρκώς σε… ανεπάρκεια (τόσο στον υπουργικό θώκο όσο και στον δημαρχικό) θα διεκδικούσε την επανεκλογή του με πολλές πιθανότητες, στον Δήμο Αθηναίων, όπου οι μισοί ψηφοφόροι, αδιάφοροι, ζουν χιλιόμετρα μακριά, στα ωραία προάστια. Αλλά ας μην ανησυχούμε. Ο κ. Κακλαμάνης προορίζει για αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον κ. Ψινάκη, ένα πρόσωπο τόσο λαμπερό όσο η τηλεόραση που τον κατασκεύασε: την κλείνεις και παύει να υπάρχει. Ολα λοιπόν θα πάνε καλύτερα. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να πάει χειρότερα.

Tου Παντελη Μπουκαλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 2 Oκτωβρίου 2010

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: