Αντιμνημονιακών φόβοι

Posted on Οκτώβριος 26, 2010. Filed under: Παπαδημητρίου Μπάμπης |

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου, Η Καθημερινή, Tρίτη, 26 Oκτωβρίου 2010

Οταν θα διαβάσετε τις γραμμές αυτές, θα γνωρίζετε αν τελικά ο πρωθυπουργός επέλεξε να «απειλήσει» εαυτόν και αλλήλους με την προσφυγή στις κάλπες. Οχι ότι κατανοώ πώς ένας πρώην πράσινος βουλευτής μάς απασχολεί τόσο πολύ. Ας μην τον διέγραφε ο κ. Παπανδρέου! Εξάλλου, σ’ αυτή την περίπτωση, ούτε ο αντιμνημονιακός Αντώνης θα δει τον δικό του χαρισάμενο ευτυχισμένο περιφερειάρχη.

Είναι παράδοξο να περιμένει κανείς πως δεν θα εκφραστεί σοβαρότατη αντίδραση στη λιτότητα. Σε όλες τις δημοκρατίες, η κυβέρνηση που επεξεργάστηκε παρόμοια μέτρα βλέπει την εκλογική της επιρροή να περιορίζεται δραστικά.

Αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει πρόωρη αναμέτρηση θα ήταν να χάσει ο κ. Παπανδρέου τη δεδηλωμένη, δηλαδή η Βουλή να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό, η υπερψήφιση του οποίου ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης. Αν και αμφίβολο, υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση, επειδή δείχνει να έχει ήδη καβαλήσει τη Ροσινάντε του, ο κ. Σαμαράς να επιδιώξει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της αντιμνημονιακής «πλειοψηφίας» και να καταθέσει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας. Είτε έτσι είτε με τη μετατροπή της πρόκλησης από τον κ. Παπανδρέου σε ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα έχει έξι μήνες απρόσκοπτης κοινοβουλευτικής εργασίας, δηλαδή, το νωρίτερο, μέχρι και λίγο μετά την επέτειο από την υπογραφή του Μνημονίου.

Πάντως, όπως η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα, το ίδιο συμβαίνει και με τα οικονομικά του κράτους. Στην περίπτωση που το κράτος δεν είναι σε θέση να συντάξει προϋπολογισμό ο οποίος θα σέβεται τις δημοσιονομικές ισορροπίες, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με το Μνημόνιο (όχι υποχρεωτικώς κάθε ένα μέτρο πολιτικής, χωριστά!), τότε η Ελλάδα θα κληθεί να βρει, αυτή πλέον, τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να παραμείνει εντός του πλαισίου εκταμίευσης των τριμηνιαίων δόσεων του ευρύτερου δανείου των 110 δισεκατομμυρίων.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν εννοεί τίποτε το παρόμοιο. Μπορεί οι προτάσεις του να παραπέμπουν σε μια διαφορετική συνταγή εξόδου από τις συμφωνίες του Μνημονίου. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει έναν συντομότερο δρόμο για την εκ νέου αποδοχή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Δεν μιλάει όμως για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί την επαύριο μιας εκλογικής αποτυχίας του κ. Παπανδρέου. Σκέψεις και πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει. Ούτε, προφανώς, μπορεί να δανειστεί όσα ίσως σκέφτεται ο κ. Δημαράς!

Οι προσεχείς εκλογές είναι κρίσιμες κυρίως για τα νέα όργανα αυτοδιοίκησης και λιγότερο για την τύχη του Μνημονίου. Μετά και τον δεύτερο γύρο, το πιθανότερο θα είναι να επιστρέψουμε στις πολύ δύσκολες υποθέσεις που μας περιμένουν. Κακώς ο πρωθυπουργός εγγράφει την ψήφο των πολιτών στην προοπτική εξόδου από την τεράστια δημοσιονομική κρίση και τις βαθύτατες επιπλοκές που έχει δημιουργήσει εις βάρος της παραγωγικής ελληνικής οικονομίας. Αν ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του πρωινού σχεδιασμού έχει κάποιο πρόβλημα με την αμφισβήτηση του πολίτη, όταν αυτός έχει την ευκαιρία να το κάνει στην κάλπη και όχι στις δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να κερδίσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη επειδή θα εκφοβίσει τους πολίτες και θα έχει εκβιάσει την απόφασή τους. Σε τελευταία ανάλυση, σε τι διαφέρει ο λαός της Αττικής από τον λαό της Θεσσαλονίκης;

Υπάρχει βεβαίως η περίπτωση να παρασυρθούμε όλοι σε μια αντιδραστική ανωριμότητα. Να υποβαθμίσουμε τη σημασία των επιλογών μας στην Αυτοδιοίκηση. Στο κάτω κάτω, κανείς δεν έχει καταλάβει με ακρίβεια γιατί θα είναι τόσο δα σημαντικοί οι νέοι άρχοντες και γιατί θα πρέπει να μιλούν καλά τη «βρυξελλική» και με ποιον τρόπο θα μας χώνουν μεγαλύτερους φόρους από τους σημερινούς. Μπορεί, τελικά, να προτιμήσουμε την αποστολή μηνύματος. Να είστε σίγουροι ότι το μήνυμα θα γυρίσει πίσω από το σύστημα ηχούς που εγκατέστησαν οι εγγυητές του εξωτερικού μας χρέους. Να δείτε με πόση αγωνία θα τρέχουν όλοι οι «αντιμνημονιάκηδες», αν οι πιστωτές μας καθυστερήσουν μία δόση. Αν όχι αυτή του Ιανουαρίου, ίσως την αμέσως επόμενη…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: