Οταν η βλακεία μεταμφιέζεται σε ιδεολογία

Posted on Οκτώβριος 26, 2010. Filed under: Κασιμάτης Στέφανος |

  • Tου Στεφανου Κασιματη, Η Καθημερινή, Tρίτη, 26 Oκτωβρίου 2010

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρόσθετου κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ, λόγω της παρεχόμενης περίθαλψης σε παράνομους μετανάστες. Είπε ότι από τις δαπάνες των νοσοκομείων για το 2010, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα 400 εκατομμύρια «είναι αγνώστου προελεύσεως. Δεν μπορεί το σύστημα να πει από πού ακριβώς προέρχεται αυτό το έλλειμμα». Εξήγησε όμως ότι αυτοί για τους οποίους το Δημόσιο διαθέτει ετησίως τουλάχιστον 150 εκατομμύρια από αυτά τα 400 «είναι οι αλλοδαποί. Οχι αυτοί που βρίσκονται νομίμως στη χώρα, γιατί αυτοί είναι ασφαλισμένοι και οι υπέρ αυτών δαπάνες είναι στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αυτοί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και καταφεύγουν στο σύστημα υγείας διά των εφημεριών και νοσηλεύονται επί πολλές ημέρες. Τους δίδεται φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να πληρώνουν ευρώ».

Ο υπουργός δεν είπε το παραμικρό όσον αφορά τις προθέσεις του για τη δαπάνη των 150 εκατομμυρίων υπέρ των παρανόμων μεταναστών. Παρ’ όλα αυτά, την επομένη, οι συνήθεις κεκράκτες της Αριστεράς επιτέθηκαν στον ανάλγητο, νεοφιλελεύθερο Λοβέρδο, καταγγέλλοντας ότι και μόνον το γεγονός της επισήμανσης του συγκεκριμένου στοιχείου συνιστά ομολογία των κρυφών προθέσεών του να απαγορεύσει τη δωρεάν πρόσβαση των παρανόμων μεταναστών στο ΕΣΥ. (Στάση απολύτως συνεπής με την πάγια στρατηγική της Αριστεράς για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό…)

Προσωπικώς, δεν είμαι σε θέση να διαβάζω τις μύχιες σκέψεις του Λοβέρδου, εντούτοις είμαι βέβαιος ότι, πρώτον, είναι απαραίτητο η δαπάνη αυτή να κοπεί και, δεύτερον, ότι συγχρόνως τίθεται ένα πολύ δύσκολο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα, η επιλογή μου μένει μετέωρη. Από μακριά, εύκολα υποστηρίζω τον μηδενισμό της δαπάνης. Αν όμως βρεθώ στη θέση εκείνου που βλέπει το πρόσωπο του αρρώστου στον οποίο πρέπει να αρνηθεί τις ιατρικές υπηρεσίες, ξέρω ότι εγώ δεν μπορώ να το κάνω…

Προσέξτε όμως ένα ζήτημα, το οποίο εκ πρώτης όψεως δείχνει τελείως διάφορο του προηγουμένου, ενώ δεν είναι καθόλου. Μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Πεντέλης έκαναν «επίσχεση εργασίας». Αρνήθηκαν, δηλαδή, να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, επειδή ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα εμπόδιζε τη διοίκηση του νοσοκομείου να τους καταβάλει τις εφημερίες του Ιανουαρίου. Εντυσαν τα αιτήματά τους με την εύηχη αριστερή επιχειρηματολογία και έμειναν επί τρεις εβδομάδες σπίτι τους, αρνούμενοι να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Οταν μάλιστα επέστρεψαν, αφού είχε διευθετηθεί το θέμα τους, ζήτησαν να τους καταβληθούν και οι εφημερίες του διαστήματος κατά το οποίο απουσίαζαν! (Ωραίοι τύποι;)

Ας μην παρεξηγηθώ: Δεν λέω ότι οι άνθρωποι που έκαναν την επίσχεση εργασίας είναι οι ίδιοι με εκείνους οι οποίοι εξεγείρονται με την ιδέα (έστω και αν υπάρχει μόνο στο κεφάλι τους…) ότι το κράτος θα στερήσει την στοιχειώδη περίθαλψη από τους παράνομους μετανάστες. Ομως, η ιδεολογία που υιοθετεί και την μία και την άλλη στάση είναι η ίδια. Και αναρωτιέμαι πόσο είναι συμβατές –λογικά αλλά και ηθικά– οι δύο αυτές στάσεις. (Φοβάμαι όμως ότι, εν τέλει, το ζήτημα υπερβαίνει τις πολιτικές ιδεολογίες. Είναι καθαρά ζήτημα ανθρώπινης βλακείας και τίποτε περισσότερο…)

  • Ο Σούμπερτ και ο Χάρης

Εξ αφορμής του σημειώματος της περασμένης Παρασκευής και του συσχετισμού μεταξύ του Σούμπερτ και του Χάρη Παμπούκη, ο αναγνώστης της στήλης Ο. Μ. μας γράφει: «Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Σούμπερτ ήταν άγνωστο στους φίλους του, πόσω μάλλον στους συγχρόνους του. Δεν είχαν ιδέα ούτε για την έκταση του έργου του ούτε για την αξία του, εν μέρει επειδή ο συνθέτης πέθανε τόσο νέος, κυρίως όμως επειδή ήταν η υπερβολική σεμνότητά του αυτή που κράτησε τα επιτεύγματά του για τις μελλοντικές γενεές. Οσον αφορά όμως τον παραλληλισμό που επιχειρείτε, δεν είναι μόνο ότι ενδεχομένως παρεξηγούμε την κρυμμένη μεγαλοφυΐα του κ. Παμπούκη και των υπολοίπων, αλλά και ότι δεν υποψιαζόμαστε το μέγεθος του έργου που έχει παραχθεί και θα συνεχίζει να παράγεται, λόγω της σεμνότητάς τους. Εμείς μπορεί να εγείρουμε ταπεινά ζητήματα, όπως το χρέος, τα ελλείμματα κ.ά., αλλά το βλέμμα μας δεν μπορεί να φθάσει στα δυσθεώρητα ύψη, όπου βρίσκονται για τις επόμενες γενεές η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Διαφάνεια ως Τρόπος Ζωής και, φυσικά, η Οικολογική Προσταγή, δηλαδή η βελτίωση που επέφερε η κυρία Μπιρμπίλη στην ηθική θεωρία του Καντ».

  • Κάτι μεγάλο

Αντιθέτως προς τη διαδεδομένη εντύπωση ότι η υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια ήταν μια ξαφνική έμπνευση του Αντώνη Σαμαρά, η πραγματικότητα είναι ότι ο φιλόδοξος νέος προετοίμαζε την «έκπληξη» επιμελώς, αξιοποιώντας –ούτως ειπείν– την πρόσβαση την οποία είχε στον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Συμφώνως μάλιστα με τον θρύλο που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα μεταξύ των θαυμαστών του ευσταλούς Βασίλη (το εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος στον στενότερο φίλο του, εκείνος στον δικό του στενότερο φίλο και ούτω καθ’ εξής ad infinitum…), όταν ο νεαρός πολιτευόμενος πήρε την ειδικότητά του, τηλεφώνησε στον πρόεδρο, τον κατέστησε κοινωνό της χαρμόσυνης είδησης και στο τέλος τον ρώτησε: «Και τώρα, πρόεδρε, να αφοσιωθώ στην επιστήμη μου ή μου ετοιμάζεις κάτι μεγάλο;». Η συνέχεια είναι, βεβαίως, γνωστή σε όλους. Ο πρόεδρος του ετοίμασε «κάτι μεγάλο». Ατυχώς, όχι αυτό που θα ανταποκρινόταν στις επιθυμίες αμφοτέρων, αλλά πάντως μεγάλο…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: