Πού χάθηκαν οι επιχειρηματίες

Posted on Οκτώβριος 26, 2010. Filed under: Καρακούσης Αντώνης |

Τα προηγούμενα χρόνια στις ημέρες της μεγάλης ευφορίας οι κυρίαρχοι επιχειρηματίες είχαν τα φώτα πάνω τους, έδιναν συνεντεύξεις, περιέγραφαν μεγαλεπήβολα σχέδια, διεκδικούσαν την εμπιστοσύνη του πλήθους, ήθελαν τους μετόχους ευτυχισμένους και τους μικρομετόχους ευχαριστημένους.

Oι ίδιοι επιζητούσαν τον έπαινο και την αναγνώριση, ήθελαν να είναι πρώτο τραπέζι πίστα σε εκδηλώσεις, ομιλίες, δεξιώσεις και φιλανθρωπικά γκαλά. Μιλούσαν οι περισσότεροι με αυτοπεποίθηση μεγάλη, με βεβαιότητα, έδειχναν με κάθε τρόπο ότι έχουν το μέλλον εξασφαλισμένο και τις επιχειρήσεις τους σίγουρες και ασφαλείς. Ορισμένοι μάλιστα κομπορρημονούσαν, εμφανίζονταν ως αχτύπητοι γίγαντες, δεν δίσταζαν να λοιδορήσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Είναι αλήθεια ότι σε εκείνες τις καλές ημέρες πέρασαν από τα χέρια τους λεφτά με ουρά, τόσα που ούτε στα καλύτερα όνειρά τους μπορούσαν να φανταστούν. Είχαν οι περισσότεροι από τους αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πλούτη αμύθητα, να αποταμιεύσουν, να δημιουργήσουν αποθέματα ικανά να στηρίξουν τις δουλειές σε εποχές που τα πράγματα δεν θα πήγαιναν κατ΄ ευχήν.

Ωστόσο όλος αυτός ο κύκλος των επιτυχημένων και δημοφιλών προσώπων που μέχρι πρότινος διεκδικούσαν δημοσιότητα και προβολή είναι πλέον χαμένοι, ούτε στις στήλες των κοσμικών περιοδικών δεν εμφανίζονται πια. Και οι επιχειρήσεις των περισσοτέρων μοιάζουν ναυάγια, παρατημένα μαγαζιά χωρίς φροντίδα και πρόνοιες, παραπαίουν, και οι ίδιοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν μετακομίσει, σαν να μην είναι δικές τους οι εταιρείες. Με εξαίρεση κάποιες παραδοσιακές οικογένειες όπως οι Κανελλόπουλοι και οι Παπαλεξόπουλοι των τσιμέντων, ο Θεοδωρόπουλος της Chipita, οι Σκλαβενίτηδες του εμπορίου, ο Γερμανός των νέων τεχνολογιών και λίγοι ακόμη που δεν δίστασαν τον καιρό της κρίσης να αναλάβουν ρίσκο, να αγοράσουν, να φέρουν λεφτά απ΄ έξω και να επενδύσουν, οι υπόλοιποι της εύφορης κοιλάδας εξαφανίστηκαν στην κυριολεξία και ίσως να ήταν οι πρώτοι που έστειλαν τα λεφτά σε σίγουρα μέρη.

Πού είναι άραγε τόσοι και τόσοι που τις καλές εποχές δεν περνούσε ημέρα να μη μεταδώσουν και κάτι δήθεν εντυπωσιακό και σπουδαίο; Πού χάθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματίες; Τους πάτησε το τρένο της κρίσης ή δεν υπήρξαν ποτέ και εκείνο που βλέπαμε ήταν εικόνα μαγική, κατασκευασμένη; Τέτοιο έλλειμμα επιχειρηματικής τάξης δεν γνώρισε ποτέ η χώρα. Αλλο ένα σημάδι του τέλους εποχής που ζούμε και της ανάγκης για αναγέννηση και ανασυγκρότηση.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: