Πρόωρες εκλογές

Posted on 26 Οκτωβρίου, 2010. Filed under: Παντελάκης Γιάννης |

  • Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του επισείουν εμμέσως το «χαρτί» της προσφυγής στις εθνικές κάλπες αν και εφόσον οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι περιφερειάρχες (και εν μέρει και δήμαρχοι) αποδοκιμαστούν από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

Η στόχευσή τους δεν είναι μόνο οι πανικόβλητοι πολίτες που βλέπουν την οικονομική (τους) κατάρρευση και οι εκλογές μπορεί να επιτείνουν την αβεβαιότητά τους, λόγω έλλειψης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Είναι και τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία απεύχονται (για την ακρίβεια, τρέμουν) το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Και οι αιτίες είναι απλές. Η Ν.Δ.δεν έχει ακόμα συνέλθει από την πανωλεθρία των τελευταίων εθνικών εκλογών, όπου σημείωσε αρνητικό ρεκόρ επίδοσης. Η νέα ηγεσία της αναζητεί νέους δρόμους, αλλά τα βαρίδια του κυβερνητικού παρελθόντος και οι νωπές ακόμα μνήμες κάνουν την προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη. Τα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς επίσης έχουν σοβαρούς λόγους να μη γίνουν εκλογές. Το ΚΚΕ δεν φαίνεται -από τις μετρήσεις- να καρπώνεται σεβαστό κομμάτι της κυβερνητικής φθοράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει περίοδο πολυδιάσπασης. Η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής.

Σε μια διαφορετική χρονική περίοδο και με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες για να κερδίσει νέα πλειοψηφία και να προχωρήσει σε πιο ριζικές αλλαγές. Στη συγκεκριμένη περίοδο ωστόσο, αυτό αποκλείεται. Οι δανειστές μας δεν έχουν διάθεση να ρισκάρουν το ενδεχόμενο μιας πολιτικής κρίσης που θα έκανε δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων. Και με την απειλή των δόσεων, μπορούν να μπλοκάρουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο…

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: