Τετραήμερο στο Δημόσιο

Posted on Νοέμβριος 3, 2010. Filed under: Παπαδημητριου Mπαμπης |

  • Tου Μπαμπη Παπαδημητριου, Η Καθημερινή, 02-11-10

Μπορεί βεβαίως να μη φτάνουν όλοι στη δουλειά τους στις 7 το πρωί. Είναι, άλλωστε, ώρα βάρβαρη, χειμώνα καλοκαίρι, για αντιστρόφως ανάλογους λόγους. Σίγουρα, όμως, οι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν νωρίτερα από τις 3 και μισή το μεσημέρι, κατά κανόνα, για τυπικώς προβλεπόμενους λόγους. Τους κανόνες της δημοσιοϋπαλληλικής ζωής εξάλλου δεν τους διαβάζεις. Τους διδάσκονται οι νεότεροι αφού προηγουμένως υπηρετήσουν με ζήλο τους παλαιότερους. Για το ελληνικό κράτος, «ο παλιός είναι αλλιώς».

Πριν από μερικά χρόνια, ανακάλυψαν στην Αμερική την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Κίνητρο ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας. Ηδη όμως οι Γάλλοι, πολλά χρόνια πριν από αυτούς, πραγματοποιούσαν την εβδομάδα των 4 ημερών, προσαρμόζοντας την κατάκτηση των 35 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Μια μέρα εκτός δουλειάς ή πρόσθετες μέρες άδειας για συγκεντρωμένη προσπάθεια. Mέχρι και ειδικοί στην αντικατάσταση λόγω 35ώρου εφευρέθηκαν στη χώρα του Διαφωτισμού.

Η ώρα της τετραήμερης εργασίας στο μεγαλύτερο μέρος του ευρύτατου δημόσιου τομέα έχει έρθει και για τη δική μας Ελλάδα. Εξάλλου, απανωτές έρευνες έχουν αποδείξει ότι στο Δημόσιο δουλεύουμε 35,12 ώρες εβδομαδιαίως. Ισως, αν μετρήσουμε σωστά τις μέρες διακοπής της εργασίας να είναι λιγότερες. Φανταστείτε ότι παλαιότερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών παρατηρούσε πως «η λειτουργία των φροντιστηρίων σε ημέρες διακοπών συνιστά αντιπαιδαγωγική πρακτική και δραστηριότητα ανταγωνιστική προς τη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου», ζητώντας με τον τρόπο αυτόν την ταύτιση στη λειτουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης, του φροντιστηρίου, με τα ισχύοντα στη δημόσια εκπαίδευση.

Μόνον που το τετραήμερο που προτείνω εδώ έχει διαφορετικό και βεβαίως εξαιρετικά σοβαρό και επείγοντα λόγο, αφού τα χρήματα που συγκεντρώνονται στο κρατικό ταμείο δεν αρκούν για να πληρωθεί η πενθήμερη εργασία. Ακόμη και αν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των απασχολουμένων στις δημόσιες υπηρεσίες, περιθώρια οριστικής μείωσης του αριθμού των κρατικών υπαλλήλων, στο σημείο που θα ήταν ικανοποιημένος ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ευρύτερων απολύσεων, δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Πρόκειται, στην πράξη, για την προσαρμογή του δημόσιου τομέα στις συνθήκες που ήδη αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένας στους τρεις από όσους έχουν ακόμη τη δουλειά τους, δηλαδή μετά την αφαίρεση των ανέργων στον ιδιωτικό τομέα. Η σύγκριση γίνεται ολοένα και πιο συχνά, στις φιλικές συζητήσεις και τις οικογενειακές συζητήσεις. Πρόκειται εξάλλου για την τυπική σύνθεση μιας ομάδας ανθρώπων στην Ελλάδα, αφού ένας στους τρεις πληρώνεται από τους άλλους δύο.

Βεβαίως, παρόμοια ανακατανομή εργασίας θα συνοδευτεί με ανάλογη προσαρμογή της αμοιβής της εργασίας και, επομένως, με τη σημαντική μείωση της σχετικής δαπάνης του κράτους. Θα αποτρέψει όμως την αύξηση της ανεργίας και την άσκοπη δαπάνη σημαντικών ποσών που θα αναλογούσαν στα επιδόματα ανεργίας και κοινωνικής υποστήριξης. Επειδή το μέτρο αυτό θα χρειαζόταν να διατηρηθεί για 3 ώς 5 χρόνια μέχρις ότου αποκατασταθούν τα δημόσια έσοδα, θα ήταν σωστό, στο διάστημα αυτό, να εξελιχθεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Δημοσίου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επόμενο βήμα στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής θα είναι η μείωση κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες (κάποιοι μιλούν για 150 ώς 200 χιλιάδες) της απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο απλούστερος, οικονομικά ορθολογικός και κοινωνικά δικαιότερος τρόπος είναι να περιορίσουμε, ως κοινωνία, τη ζήτηση κράτους. Η μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα μεγάλου μέρους της προσφοράς υπηρεσιών που προσπαθεί να οργανώσει το κράτος, με τη γνωστή σε όλους μας αποτυχία, αποτελεί την καλύτερη λύση. Τουλάχιστον εκεί γνωρίζουν καλύτερα να οργανώνουν την τετραήμερη απασχόληση, αφού οι εργασιακές σχέσεις διέπονται από βαθύτερη συναδελφική αλληλεγγύη και από τον ορθολογισμό που επιβάλλουν οι μεγάλες δυσκολίες της οικονομίας.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: