Ο Στρος – Καν και η ελληνική ιδιαιτερότητα

Posted on Δεκέμβριος 13, 2010. Filed under: Κασιμάτης Στέφανος |

  • Tου Στεφανου Kασιματη, Η Καθημερινή, 12/12/2010

Την επομένη της επίσκεψης του Ντομινίκ Στρος – Καν στην Αθήνα, οι επιρρεπείς στη συνωμοσιολογία πάσχιζαν να απαντήσουν σε ένα πολύ «πονηρό» ερώτημα: Τι είχε έλθει να κάνει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ στην Αθήνα; Ισως τους ξένισε ότι στρίμωξε όλες τις συναντήσεις του στο διάστημα μιας ημέρας και ότι, ενδεχομένως, προσέβαλε τα κρατούντα ήθη στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, αρνούμενος να συνδυάσει την εργασία με την καλοπέραση, αλλά αναχώρησε το ίδιο βράδυ. Υπό το πρίσμα, πάντως, εκείνων που μπερδεύουν το σύμπλεγμα εθνικής ανωτερότητας με την εθνική υπερηφάνεια, το ερώτημα ήταν δικαιολογημένο: Πράγματι, τι είχε έλθει να κάνει εδώ; Από τη στιγμή που έδωσε το δάνειο, δεν έχει καμιά δουλειά εδώ. Εμείς τα λεφτά του Ταμείου θέλουμε, όχι τον ίδιον προσωπικώς! (Αφήστε δε κάποιους γραφικούς, που ανακάλυψαν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Κοέν και όχι Καν! Λες και το έκρυψε ποτέ ο ίδιος ότι είναι Εβραίος…)

Ατυχώς, για όσους πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις και, εκτός από τις θεωρίες συνωμοσίας, ρέπουν και στον παραδοσιακού τύπου εφησυχασμό («Ελα, μωρέ! Εμάς δεν μας αφήνουν να χαθούμε» κ.λπ.), η επίσκεψη του Στρος – Καν την Τρίτη –όπως άλλωστε και του Ολι Ρεν δύο μέρες αργότερα– ήταν επίδειξη της αποφασιστικότητας του ΔΝΤ να πετύχει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Το στοίχημα για τη σωτηρία της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, δεν αφορά μόνον εμάς. Από την επιτυχία του εξαρτάται η φήμη του ΔΝΤ, που εισέφερε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό στη δανειακή σύμβαση με την τρόικα και το οποίο, προσφάτως, άφησε να εννοηθεί ότι, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενδέχεται να διαθέσει ακόμη περισσότερα χρήματα. Ηλθε, λοιπόν, ο Στρος – Καν προκειμένου να σχηματίσει εικόνα, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων, για την ελληνική πραγματικότητα και, κυρίως, για τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Οπωσδήποτε, το επίπεδο των ερωτήσεων – εισηγήσεων που άκουσε στη Βουλή, τον βοήθησαν να φύγει σοφότερος. Ενας εκ των συνομιλητών του στην Αθήνα, πιστεύει ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ «έφυγε έχοντας αποκτήσει πλήρη εικόνα για την ιδιαιτερότητα της περίπτωσής μας» και πρόσθεσε, με αυτοσαρκαστική διάθεση, ότι «μπορεί να μην μας κολακεύει αυτή η εικόνα, είναι όμως ακριβής». Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η γνώση που απέκτησε ο Στρος – Καν στην Αθήνα θα αποβεί προς όφελος του τελικού σκοπού. Η εντύπωση που άφησε, κάνει ορισμένους Αθηναίους συνομιλητές του να απαντούν θετικά. Βασιζόμενοι κυρίως στην πολιτική ικανότητα του Στρος – Καν, οι τελευταίοι εκτιμούν ότι, τώρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του προβλήματος, γνωρίζει ότι χρειάζονται και ιδιαίτερες πιέσεις – και μάλιστα στην παρούσα φάση του προγράμματος, τη δυσκολότερη ώς τώρα. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η δόση του προσεχούς Μαρτίου θα οδηγούσε, πολύ απλά, σε παύση πληρωμών μισθών και συντάξεων του Δημοσίου και, επίσης, ότι η εκταμίευσή της προϋποθέτει χειρουργικές επεμβάσεις στον πυρήνα του κομματικού κράτους, το νόημα της επίσκεψης του Στρος – Καν στην Αθήνα ήταν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή…

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: