Περισσότερο κράτος με σκοπό τη μείωση του κράτους

Posted on Δεκέμβριος 26, 2010. Filed under: Κασιμάτης Στέφανος |

  • Tου Στεφανου Kασιματη, Η Καθημερινή, 26/12/2010

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς συμμετείχαν στη συνεδρίαση εννέα υπουργοί της κυβέρνησης: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ευ. Βενιζέλος, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης, Γ. Διαμαντίδης και Τ. Χυτήρης. Αν το γεγονός διέλαθε της προσοχής σας, αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, διότι η επιτροπή κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή «εξέτασε και εισηγείται τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ» και επίσης «προωθεί τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου με τη μορφή Α.Ε., στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του Δημοσίου και σε επομένη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Συνοψίζοντας την απόφαση με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κράτος δημιουργεί περισσότερο κράτος με τον σκοπό να μειώσει το κράτος. Κάτι τέτοιο είναι προφανώς παράλογο, αλλά όχι όσο νομίζει κανείς εκ πρώτης όψεως: Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη περισσότερο παράλογο από όσο φαντάζεται κανείς στην αρχή. Και ο λόγος είναι ότι οι κρατικοί μηχανισμοί, που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν για τους συγκεκριμένους σκοπούς, ήδη υφίστανται. Η εποπτεία, λ.χ., των εθνικών κληροδοτημάτων και της περιουσίας των ΝΠΔΔ, που πρόκειται να ανατεθεί στην υπό ίδρυση γενική γραμματεία, ανήκει σήμερα σε ειδική γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, προς τι η ίδρυση πρόσθετου κρατικού μηχανισμού για τον ίδιο σκοπό; Υποκύπτει κανείς στον πειρασμό να υποθέσει ότι η μεν υπάρχουσα γενική διεύθυνση δεν είναι σε θέση να εκτελέσει ικανοποιητικά τα καθήκοντά της, η δε πολιτική ηγεσία κρίνει άσκοπη την προσπάθεια να την ενεργοποιήσει. Γι’ αυτό επιλέγει τη λύση μιας νέας γενικής γραμματείας.

Αλλά και η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας για τη χρηματοοικονομική διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου είναι –τυπικά, τουλάχιστον– περιττή. Ως γνωστόν, υπάρχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Είναι ανώνυμη εταιρεία, ιδρύθηκε το 1979 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, λειτουργεί σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις ΔΕΚΟ και στόχος της είναι «η προγραμματισμένη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Και πάλι το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση να υποκατασταθεί η υπάρχουσα Α.Ε. από μια νέα υπαγορεύεται από τους ίδιους λόγους που ισχύουν και στην προηγούμενη περίπτωση.

Οσοι γνωρίζουν τη μοναδική προσπάθεια να εξυγιανθεί η λειτουργία της ΚΕΔ και την κατάληξή της δεν εκπλήσσονται. Συνέβη το 2004, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τότε, ο Γιώργος Αλογοσκούφης διάλεξε από την αγορά ένα σοβαρό και επιτυχημένο τεχνοκράτη και τον διόρισε στη θέση του επικεφαλής της εταιρείας. Αυτός, αφού κατάλαβε την επικρατούσα κατάσταση και προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του, εκπόνησε ένα σχέδιο για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας, το οποίο προσέκρουσε στις επιδιώξεις των συνδικαλιστών. Αυτοί κατέφυγαν στον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον επικεφαλής της εταιρείας και του ζήτησε να μην προχωρήσει στην πραγματοποίηση των σχεδίων του. Ο άνθρωπος παραιτήθηκε και επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτοτε, η κατάσταση παρέμεινε ως είχε, ώσπου έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να παρακάμψει την υπάρχουσα, άχρηστη ΚΕΔ, στήνοντας από την αρχή μια καινούργια, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα κάνει τη δουλειά της σωστά. Φοβάμαι ότι το μόνο που θα πετύχει αυτή η απόπειρα είναι να αποδείξει τη μάταια εμμονή της Αριστεράς σε μια πεποίθηση η οποία έχει επανειλημμένως διαψευσθεί από την πραγματικότητα: Οτι δήθεν υπάρχει ένας τρόπος ώστε το κράτος να είναι αποτελεσματικό σε εμπορικής φύσεως δραστηριότητες και δεν έχει παρά να προσπαθεί ξανά και ξανά ώσπου να τον ανακαλύψει. Ομως, ο μόνος πρόσφορος και ρεαλιστικός τρόπος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι αυτός που εφαρμόζεται σε χώρες όπου η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας δεν υπόκειται στα ιδεολογικά ταμπού του κρατισμού: Ανατίθεται, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, σε μια ειδικευμένη εταιρεία η καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου και των τίτλων του· εν συνεχεία, επιλέγεται, πάλι κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην εκμετάλλευση ακινήτων και αναλαμβάνει την αξιοποίησή τους επί τη βάσει τριετούς σύμβασης. Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν· με τις διεθνείς προσβάσεις τους και το εύρος των δραστηριοτήτων τους μπορούν να πετυχαίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που θα μπορούσαν, λ.χ., να φέρουν ερασιτέχνες πολιτικοί, οι οποίοι βασίζονται στην καπατσοσύνη τους για να κλείσουν συμφωνίες με εμίρηδες. Ατυχώς όμως, η χώρα κυβερνάται από μία εκδοχή της Αριστεράς (έστω και αν είναι λάιτ), την περίοδο ακριβώς που θα χρειαζόταν μια σοβαρή δεξιά διακυβέρνηση.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: