Γέφυρα συναίνεσης ο Στρος-Καν

Posted on Δεκέμβριος 31, 2010. Filed under: Ελλις Αθανάσιος |

  • Tου Aθανασιου Eλλις, Η Καθημερινή, 30-12-10

Ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, προκαλώντας αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, στην οποία ήδη καταγράφονται απώλειες, χωρίς να αποκλείονται και άλλες. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς εμμένει στην αντιμνημονιακή ρητορική, η οποία δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό του δικού του κόμματος, από το οποίο έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί πέντε βουλευτές, αλλά και ενόχληση σε ευρωπαϊκούς κύκλους, κυρίως των ιδεολογικά συγγενών κομμάτων, οι ηγέτες των οποίων υπενθυμίζουν ότι εάν τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα δεν είχε υπογράψει το Μνημόνιο και δεν είχε λάβει το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είχε χρεοκοπήσει.

Η χώρα θα βιώσει το επόμενο δίμηνο μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς η ύφεση θα βαθαίνει και η προώθηση σωρείας ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών θα προκαλεί εντάσεις στην κοινωνία και κλυδωνισμούς, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει την επώδυνη πολιτική, αλλά και στο έτερο κόμμα εξουσίας, αφού στη συνείδηση του λαού και τα δύο χρεώνονται τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

Το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να πάει «κόντρα» στο πελατειακό σύστημα που εξέθρεψε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ενώ στη Ν.Δ., από τη μια οι δικοί της συνδικαλιστές αντιδρούν στη στήριξη που παρέχει το κόμμα τους σε κάποια μέτρα της κυβέρνησης, όπως είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, και από την άλλη, μεγάλο μέρος του αστικού κόσμου που είναι ψηφοφόροι της, θεωρούν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις και δυσφορούν για τις λαϊκίστικες θέσεις που συχνά υιοθετούνται.

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η συνεχιζόμενη δυσπιστία των διεθνών αγορών έναντι της χώρας μας, δεν επιτρέπει εγωισμούς, αδιαλλαξίες και εμμονές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να μην προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία που θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα και είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε παρωδία, αφού θα αφορά μόνο τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αξιολογηθεί ως άνοιγμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση και βήμα σύγκλισης.

Είτε δεχθεί κανείς την περιοριστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, είτε την αντιμνημονιακή προσέγγιση της Ν.Δ., όλοι χαρακτηρίζουν «κλειδί» για την ανόρθωση της οικονομίας την ανάπτυξη. Αυτό δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» άνοιξε ένα παράθυρο για αποδοχή προτάσεων της Ν.Δ., οι περισσότερες από τις οποίες εστιάζονται στην αναπτυξιακή πτυχή.

Ο κ. Στρος-Καν έχει τους δικούς του λόγους να επιθυμεί την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα. Παρά την ενόχληση που προκάλεσε η καταψήφιση του Μνημονίου από τη Νέα Δημοκρατία, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μπορεί να συμβάλει στη συναίνεση που ο ίδιος ζητεί, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση, η οποία εκ των πραγμάτων έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να προχωρήσει σε βήματα προσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας, επιτρέποντας στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθεί. Μαγικές λύσεις χωρίς απολύσεις και περικοπές δεν υπάρχουν, αλλά η αποδοχή κάποιων προτάσεων του κ. Σαμαρά, σε συνδυασμό με την αναβολή της Εξεταστικής για την οικονομία, θα μετέβαλε το πολιτικό περιβάλλον και θα λειτουργούσε ως πυλώνας συναίνεσης στην πιο δύσκολη φάση για τη χώρα, όπου τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συνεννοηθούν στους βασικούς άξονες, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τη διάσωση της Ελλάδας.


Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: