Μια χρονιά καθόλου βολική

Posted on 1 Ιανουαρίου, 2011. Filed under: Καραϊσκακη Τασουλα |

  • Tης Τασουλας Kαραϊσκακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/12/2010

Το 2011 δεν είναι για μας ένας επίλεκτος χρόνος. Εχει ήδη ξεδιπλωθεί μπροστά μας ως μια οδυνηρή καμπή. Ως η μεγαλύτερη στενωπός σε καιρό ειρήνης από την οποία καλείται να διέλθει η σύγχρονη Ελλάδα. Ενας χρόνος σκοτεινός, ανυπόφορος.

Εχουμε ήδη εμπεδώσει από την επανάληψη όσα φέρνει: Πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, περικοπές μισθών, επιδομάτων, κοινωνικών παροχών ώστε να καλυφθεί η «επιβράδυνση» λόγω τρεχουσών αστοχιών κι αναθεώρησης των στατιστικών. Νέες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, τη βενζίνη, το πετρέλαιο, τα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Αλλαγές στο Δημόσιο που έμεναν στα χαρτιά επί δεκαετίες. Μαζική συρρίκνωση των ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πωλήσεις εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικοποίηση του ωραρίου, εκμηδένιση των αμοιβών για υπερωρίες. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και 150 ακόμη κλάδοι), απελευθέρωση υπηρεσιών (τουρισμός, εκπαίδευση, κ. ά.). Παρά ταύτα, καθώς «οι δαπάνες συνεχίζονται και οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι» (Στρος Καν), η Ελλάδα, η «εμπροσθοφυλακή της κρίσης», το «βδελυρό δείγμα κοινωνικής αποσάθρωσης», ο χρόνιος ασθενής στο χειρουργείο «προστατών» και κερδοσκόπων θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ. Θα κλιμακωθεί το κόστος εξυπηρέτησης των ελληνικών χρεών, θα επιταθεί το αρνητικό κλίμα. Θα μειωθεί η κατανάλωση, θα κλείσουν ή θα μετεγκατασταθούν επιχειρήσεις, θα αποσυρθούν επενδυτές λόγω επιβολής φόρων, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, συνεχών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, μικρού μεγέθους της αγοράς, υστέρησης σε υποδομές. Η ανάπτυξη θα υποχωρήσει, θα αυξηθεί η ανεργία. Θα μειωθούν αισθητά οι πιστώσεις και θα πολλαπλασιαστούν τα «κόκκινα» δάνεια (θα φτάσουν τα 31 δισ. ευρώ) και θα θεωρηθεί αναγκαία μια νέα ενίσχυση των τραπεζών (με 20 ή 25 δισ. ευρώ)…

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από τη Ζώνη του Ευρώ προβλέπουν οι αλλοεθνείς «γκουρού» της οικονομίας. Ως μάγοι, με τα απανωτά τους τεχνάσματα, εγείρουν μια κατευθυνόμενη περιέργεια που είναι έτοιμη να ικανοποιηθεί με εκείνο που λένε ότι αναμένεται. Δεν σταματούν να προφητεύουν δεινά οι γεννήτορες του πανικού για να μεταρσιώσουν και να αποκρύψουν ταχυδακτυλουργικά τα πραγματικά όρια της κατάστασής μας. Οσοι κερδίζουν από την ελληνική κρίση εξυπηρετούνται να μη γνωρίζουμε τα παραλειπόμενα των κινήσεων στήριξης, τις ακριβείς ατραπούς σωτηρίας μας. Ομως εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην αναπνοή, να εγκαταλείψουμε την ψυχολογία του καταδικασμένου, να συσσωρεύσουμε χαρές στην καρδιά μιας πραγματικότητας που δεν ευχηθήκαμε. Ο τρόμος νικάει τις αντιστάσεις, κάνει τα άτομα πειθήνια, ανενεργά, αναμένοντα. Και είναι τεράστια η κοινωνική δύναμη της αναμονής. Ανάλογα με το τι αναμένεται, ανάλογα με τη φορά του βέλους, μπορεί να είναι καταστροφική ή σωτήρια.

Ετσι η καλύτερη ευχή θα ήταν να ζήσουμε πλήρως τα σκαμπανεβάσματα του 2011, μαχόμενοι και διδασκόμενοι από την έλλειψη εθνικής τόλμης, συλλογικού οράματος και επιχειρηματικής στόχευσης. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αντιξοότητες θα μετουσιωθούν σε προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Make a Comment

Σχολιάστε

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...