Οι βολικοί μύθοι και το πραγματικό πρόβλημα

Posted on Μαΐου 19, 2012. Filed under: Καψής Παντελής |

Toυ Παντελή Καψή, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/5/2012

Η σύγχυση της επιθυμίας με την πραγματικότητα αποτελεί πάντοτε ανησυχητικό σύμπτωμα. Στους ανθρώπους βέβαια μπορεί να δώσει αφορμή για όνειρο και στοχασμό. Οταν όμως παρατηρείται στον δημόσιο διάλογο τότε ο κίνδυνος καταστροφικών χειρισμών είναι υπαρκτός. Και αυτόν τον κίνδυνο αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μετά τις εκλογές έχει επικρατήσει ένα απατηλό κλίμα εφησυχασμού. Τόσες και τόσες ανατροπές έβγαλε η κάλπη και δεν είδαμε καμιά αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Τα ίδια τα «κόμματα του Μνημονίου» άλλωστε εμφανίστηκαν διατεθειμένα να στηρίξουν αριστερό πρωθυπουργό, για να το επαναδιαπραγματευθεί. Τι μας έλεγαν για καταστροφές; Στο κλίμα του εφησυχασμού συμβάλλουν και ορισμένοι βολικοί μύθοι, που τείνουν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους μισθούς και τις συντάξεις, λένε, για παράδειγμα, όλοι σχεδόν οι «αντιμνημονιακοί» πολιτικοί. Το ότι έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, το ότι δηλαδή τα δημόσια έσοδα δεν καλύπτουν τις δημόσιες δαπάνες ακόμα και αν δεν πληρώναμε ούτε ένα ευρώ για τόκους, αποτελεί μια τεχνική λεπτομέρεια. Πόσω μάλλον αν επρόκειτο να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Ούτε με τις εισαγωγές, υποστηρίζουν, θα υπάρξει πρόβλημα αν καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Και μας εξηγούν ότι σε αυτές δεν μεσολαβεί το κράτος, αλλά τις κάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Αρα, όλα καλά. Το ότι γίνονται μέσω πιστώσεων που δεν δίδονται πλέον, το ξεχνούν. Οπως επίσης ξεχνούν ότι γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και τα κερδοφόρα ΕΛΠΕ βρέθηκαν σε αδυναμία να κάνουν εισαγωγές πετρελαίου μετά το εμπάργκο στο Ιράν.

Πώς τώρα -γενικότερα- μια οικονομία που δεν θα έχει πρόσβαση σε δανεισμό θα μπορεί να χρηματοδοτεί εξωτερικό έλλειμμα της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί προφανώς και αυτό τεχνική λεπτομέρεια.

Οσο για τις τράπεζες, μικρή αξία θα έχουν οι ερασιτεχνισμοί (;) με τις καταθέσεις. Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση και κυρίως χωρίς πρόσβαση στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεμείνουν τάχιστα από ρευστό. Το ότι θα κρατικοποιηθούν δεν θα έχει την παραμικρή σημασία.

Εχει υποστηριχθεί ότι νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εκδιωχθεί μια χώρα από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Εχει ακόμα διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι πολιτικά κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να διώξει μια χώρα-μέλος, διακινδυνεύοντας μια γενικευμένη κρίση του ευρώ. Πρόκειται για μη επιχειρήματα.

Γιατί βέβαια νομικές λύσεις βρίσκονται και έχουν ήδη προταθεί, ενώ το πολιτικό κόστος κινδυνεύουμε να το ακυρώσουμε οι ίδιοι αν -για παράδειγμα- προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και τελικώς προκαλέσουμε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να μη συμβεί.

Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι αν θα μας διώξουν ή όχι, αλλά αν ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, θα μας συμφέρει πλέον να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.

Με μια οικονομία ελλειμματική, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δανεισμού και σε συνθήκες χαμηλής ανταγωνιστικότητας και πιστωτικής ασφυξίας, ο μόνος δρόμος που θα απομένει θα είναι είτε η καταστροφική μείωση των εισοδημάτων είτε η επιστροφή στη δραχμή. Το πιθανότερο είναι και τα δύο!

* Ο κ. Παντελής Καψής είναι υπουργός Επικρατείας.

Advertisements

Make a Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Αρέσει σε %d bloggers: